Varmeutvikling og høyt strømforbruk trekker ned brukeropplevelsen som ellers er veldig god.
Varmeutvikling og høyt strømforbruk trekker ned brukeropplevelsen som ellers er veldig god. (Foto: Per Ståle Bugjerde)
Sony har som strategi å komme med en ny flaggskipmobil hvert halve år. Det betyr at endringene fra modell til modell kanskje ikke er så store, eller som Sony velger å si det: «At man alltid er sikret siste teknologi, uansett når på året man kjøper.»

I disse dager kommer siste flaggskip, Sony Xperia Z3+, i butikkene. Det finnes nyheter i forhold til forgjengeren Z3, men det er også mye som tyder på at såpass hyppige lanseringer fører til hastverksarbeid.

Design

Xperia Z3+ har mye til felles med Z3 designmessig. De er i praksis like store, selv om Z3+ er noe tynnere og lettere. Sony har fått til en enda mer lyssterk skjerm enn på Z3 også, uten at det er nok i seg selv til å bytte telefon. Bildekvaliteten er den samme.

Z3+ er vanntett, noe Sonys produkter har vært en god stund nå. Z3+ er den første telefonen som har både lydplugg og lade- og dataplugg som kan brukes i vann uten å være skjult bak en luke. Akkurat dette er et av Sonys store fortrinn nå som de andre store mobilprodusentene har gått bort fra vanntette toppmodeller.

Z3+ er veldig glatt og glipper lett fra tørre hender. Som forgjengerne er den også helt flat, noe som ikke gir den beste ergonomien i hånden. Men den glir utrolig lett ned i – og ut av – bukselommen.

Multimedia

Sony bruker sin kompetanse fra kameraproduksjon også i telefonene sine. Xperia Z3+ leverer skarpe og fargesterke bilder, med god detaljrikhet når lysforholdene er gunstige. I mer dunkel belysning mister man naturlig nok mange detaljer, men fargene bevares godt. Bilder i mørke uten blits blir overraskende gode til mobilkamera å være.

Jeg synes ikke alltid Sony lykkes med eksponeringen og lyse farger har lett for å bli kritthvite når lyset er sterkt. Ofte er kontrasten for hard også. Jeg skulle ønske at kameraet startet raskere. Manuell modus gir mange muligheter, men her burde brukervennligheten vært høyere.

Sony skal ha skryt for mange kreative modus som kan gjøre det gøy å eksperimentere med kameraet, men i skrivende stund har kameraet en tendens til å gå varmt og slå seg av når man bruker annet enn standardmodus. Dette blir forhåpentlig bedre når Sony får oppdatert telefonen med bedre strømstyring.

Videokvaliteten er også god, men kameraet bruker også her i overkant mye skarphet og kontrast i auto-modus.

Jeg liker at Sony tar lyd på alvor. De bruker en mer avansert lydbrikke enn de fleste andre telefonprodusenter og det betyr bedre lydkvalitet når man kobler til hodetelefoner eller høyttalere.

LES OGSÅ: Plomberer TV-en for å slippe lisensen

Brukeropplevelse

I praksis er Z3+ helt lik Z3 og Z3 Compact i bruk. De største endringene er på papiret og enkelte av dem fungerer også mot sin hensikt. Heftig prosessor er for eksempel ikke like nyttig når den gjør telefonen glovarm, får kameraet til å slå seg av og batteriet til å tømmes på et halvt døgn. Disse tingene kan nok i stor grad fikses med en oppdatering til telefonen, men i skrivende stund er det ikke fikset.

Ser man bort fra strøm- og varmeproblematikken er Sonys brukeropplevelse god. Telefonen er avansert, men lett å bruke. Mange smarte kontekstbaserte snarveier hjelper brukeren til enkelt å finne de vanligste funksjonene.

Telefonen fungerer like godt til arbeid som private oppgaver.

Et fortrinn Sony har foran andre produsenter er at de også eier Playstation. Sonys Xperia-telefoner er de eneste som kan brukes til å spille Playstation 3 og Playstation 4-spill på når tv-en er opptatt av andre. Man bruker telefonen som skjerm og den vanlige spillkontrolleren til å spille med.

Har du annet Sony-utstyr hjemme kan du enkelt pare telefonen med dette ved bare å legge telefonen inntil i et par sekunder.

Konklusjon

Xperia Z3+ er en spennende telefon, men den blir vesentlig hemmet av dårlig programvare eller dårlig design, eller kanskje begge.

Varmeutvikling og høyt strømforbruk trekker ned brukeropplevelsen som ellers er veldig god.

Man skal heller ikke glemme at forrige toppmodell, Z3, koster 2000 kroner mindre og et bare et halvt år gammel. Jeg ville sterkt vurdert denne fremfor Z3+ slik denne fremstår idag.

Ønsker man en mindre variant, er Xperia Z3 Compact – Sonys bestselger i Norge – et fullgodt alternativ til nesten halve prisen.

Visste du at du kan lese dagens papirutgave av DN her?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.