Etter kraftig klabbeføre gjennom finanskrisen, glir det smidigere for eierfond som har spesialisert seg på å snappe opp selskaper for så å utvikle dem og selge etter en målsatt periode.

Ifølge en global undersøkelse utført av Ernst & Young planlegger mer enn 460 av over 600 aktører å øke salgstempoet de neste to årene.

At aktiviteten er raskt økende merkes allerede.

- Positiv brytningstid
Både i volum og i verdsettelse, bekrefter direktør Torbjørn Hansen i revisjonsselskapets transaksjonsavdeling.

- Vårt inntrykk er kanskje at vi står overfor en positiv brytningstid, sier han på et Ernst & Young-seminar mandag.

Det såkalte private equity-markedet kommer fra en periode der investeringshorisonten typisk har vært 4-5 år, og kjøperne har vært i overflod.

Tiden før finanskrisen var kjennetegnet ved heftige auksjonsprosesser, korte beslutninger og selgers marked.

- Større nervøsitet
Men, ikke lenger.

En stadig mer kritisk kjøpermasse har satt prosesser på hold og drevet den typiske investeringshorisonten høyere, gjerne til 7-10 år.

- Det er større nervøsitet hos kjøpere. Usikkerheten i markedet er helt annerledes og krever en helt annen type tilnærming enn tidligere, sier Vegard Stevning, som leder Ernst & Youngs transaksjonsavdeling.

Han mener at den mer tradisjonelle måten av kjøpesum er på vei tilbake, og at kjøperne nå legger en «enorm» granskning i salgsprosessen, selv ved mindre oppkjøp.

- I dag ser vi kjøpere som krever tid med selgerne, sier Stevning.

De beste lykkes
Her ligger også nøkkelen til lykkes, påpeker han.

Hovedkonklusjonen i revisjonsselskapets undersøkelse er nemlig at de oppkjøpsfondene som leverer best i salg av virksomheter, både i verdi og på gjennomføring, benytter seg av fem definerte områder og tiltak:

  • Regelmessig porteføljevurdering
  • Bred vurdering av mulig kjøpsinteresse
  • Tilpasser salgsbudskapet til den enkelte kjøper
  • Meget grundige forberedelser
  • Har en plan for delsalg/separasjon i etterkant av transaksjonen

Mens nær 460 prosent av aktørene i undersøkelsen venter å akselere salgsprosessene de neste to årene, sier også nærmere 350 at de ønsker å øke fokus på salgsprosesser, men er avventende på bekymring for verdensøkonomien for øyeblikket.

- De som har en «vente og se»-holdning kan fort tape transaksjonsmuligheter, sier han.

- Store forskjeller
Ernst & Young-toppen støttes av administrerende direktør og partner i konsulentselskapet The Boston Consulting Group (BCG), Knut Olav Rød.

Han bekrefter at flere salg strander nettopp på grunn av svake forberedelser og at frykten for å feile er stor.  

- Det vi ser er at det er store forskjeller mellom transaksjoner som er godt kjørt og ikke godt kjørt, og godt forberedt og ikke, sier han til DN.no.

Trekker seg
BCG tar seg godt betalt for hjelpe selskaper å unngå slike situasjoner.

Rød bekrefter likevel at etterspørselen er økende. Flere selskaper enn før har begynt å forberede seg på salg som først skal skje om ett til to år, ifølge ham.

Men det finnes også flere eksempler på at prosesser har feilet de siste tolv månedene, påpeker han.

- En del av disse prosessene som mislyktes skjer fordi kjøperne ikke føler seg komfortabel med hva de skal gi tilbud på. Kjører man en prosess som er rask og dårlig, lar de heller være å gjøre det, sier Rød.

- Alvorlig
Utfordringen er ganske alvorlig, påpeker BCG-toppen.

Prisen kan fort bli stor fordi det gjerne tar mer enn et år før et «brent» selskap anses som skikket til å kunne prøve seg på ny.

- Kvalitetsselskaper kan gå bra kjapt, men selskaper med gode eiendeler men et komplekst tilbud av produkter og tjenester er vanskeligere å få exit på, sier han.

Les også:
Varsler oppkjøpsboom

Nå starter oppkjøpskampen

- We want to buy your company

Nordic Capital kjøper postordre for 275 mill. euro

Selger Europris for andre gang

Les også: Nordisk oppkjøpsrush: - Vi ser faresignalene

Frykter oppkjøpsgribber: - Det sitter ganske dypt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.