Kritikere av å kjøpe selskaper som har vært eiet av profesjonelle investeringsfond har hevdet at slike kjøp ikke lønner seg.

Blant argumentene har vært at første eier allerede har tatt ut potensialet og oppkjøpene derfor fremstår langt mer risikofylte.

En ny undersøkelse The Boston Consulting Group (BCG) har utført i samarbeid med Leipzig Graduate School of Management slår hull på mytene.

Bedre avkastning
I den største gjennomgangen av første- og andreleddsoppkjøp noensinne, fastlår konsulentselskapet at kjøp fra selskaper eiet av oppkjøpsfond gir bedre eller minst like god avkastning som for de opprinnelige eierne - med betydelig lavere risiko.

Median-avkastningen har vært 24 prosent årlig, mot 20 prosent for førsteleddseierne, fastslår undersøkelsen.

- Den opprinnelige oppfatningen om at man tar ut all verdiskapningen er altfor enkel, sier ansvarlig partner Adam Ikdal i BCG til DN.no.


Studien er gjort av Boston Consulting Group i samarbeid med HHL Leipzig Graduate School.

Transaksjoner svarer seg
Andre funn er at andreleddsselskaper som etterpå foretar fusjoner eller oppkjøp kaster mer av seg.

Da økte medianavkastning til 25 prosent, sammenlignet med 15 prosent med den som ikke gjorde slike transaksjoner, ifølge BCG.

Til tross for denne korrelasjonen innlot mindre enn 30 prosent av selskapene seg i slik aktivitet.

Øker
PE-bransjen har imidlertid fått øynene for slike transaksjonsmuligheter.

34 av de 67 transaksjonene som ble gjort i Norden i fjor, var salg av selskaper eiet av oppkjøpsfond til et annet oppkjøpsfond.

Blant annet kjøpte det svenske oppkjøpsfondet Ratos halvparten av det norske oljeserviceselskapet Aibel fra Herkules Capital i fjerde kvartal.

- Mye skjer
Det statlige investeringsselskapet Argentum er blant de største investorene i slike oppkjøpsfond i Norden.

Ifølge toppsjef Joachim Høegh-Krohn er andelen fond som kjøper av andre fond også sterkt økende.

På en presentasjon mandag påpeker han at andelen har vokst fra rundt ti prosent til omkring 30 prosent i perioden mellom 2009-2012.

- Det betyr at pe-markedet blir et kapitalmarked i seg selv, der veldig mye skjer, sier han.

Industrielle vegrer seg
Administrerende direktør og BCG-partner Knut Olav Rød påpeker at misoppfatningen omkring kjøp fra oppkjøpsfond sitter sterkt, også utenom pe-bransjen.

Flere bedriftseiere og ledere frykter at skarpskodde finansielle investorer på jakt etter gevinst har tømt potensielle objekter for verdier. Det gjør at industrielle selskaper lar være å delta i salgsauksjoner, ifølge ham.

- Oppfatningen om at man skal være forsiktig med å kjøpe fra pe-selskaper sitter ganske dypt i mange selskaper der ute, men rapporten spenner beina under etablerte myter, sier han til DN.no.

Ferdigtrimmet gulrot
Konsulentsjefen erkjenner at det vanskelig å peke konkret på hvorfor slike kjøp gir bedre avkastning.

Likevel antyder han at mange oppkjøpsfond er bundet av sine tidsbegrensede eiermandater og ikke får tatt ut full effekt av eierskapet.

Samtidig må det ligge en gulrot i bunn, nye muligheter for verdiskapning, for å få en god pris på selskapet, forklarer Rød.

- Det er dessuten mange kvalitative faktorer, og en ledelse som er vant å jobbe med den type eiere og der internstyrings og selskapskontrollene og slike ting er på plass, sier BCG-sjefen.

Selskaper til salgs

Les også:
Varsler oppkjøpsboom

Én mann og ett land avgjør Norges skjebne

Nordisk oppkjøpsrush: - Vi ser faresignalene

Private equity-bransjen rigger seg for storsalg, men: - Det er større nervøsitet


- We want to buy your company
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.