Samtidig la de frem boligbarometeret som viser hvor mye av folks lønn som går med til å betjene boliggjeld.

- Norske husholdninger bruker fortsatt en begrenset andel av inntektene til betjening av boliglån på tross av stigende boligpriser og økt belåning. Det lave rentenivået i kombinasjon med de senere års lønnsvekst bidrar dermed til å holde denne andelen lav, sier nestleder Leif J. Haugen i Eiendomdmeglerforetakenes forening.

Han påpeker samtidig at Norges banks indikasjon om fremskyndet renteøkning og en tiltakende vekst i gjeldsopptak som følge av boligprisveksten vil kunne endre dette bildet fremover.

Maks 17 prosent
Med utgangspunkt i boligprisene, rente- og inntektsstatistikk har eiendomsmeglerbransjen beregnet hvor stor andel av inntekten, til tre eksempelhusholdninger, som går med til å dekke renteutgifter.

De tre husholdningene er en enslig førstegangsetablerer med relativt lav inntekt, et ungt par med relativt lav inntekt og et etablert par med relativt høy inntekt.

Eiendomsmeglerbransjen sammenligner renteutgiftene det første året etter at boliglånet ble tatt opp med inntekten etter skatt det siste året før lånet ble tatt opp.

Renteutgiftene som andel av inntekt hittil i 2011 er marginalt lavere enn de var i 2010.

Det vil si at renteutgiftsandelen hittil i 2011:

- 17 prosent for den enslige førstegangsetablereren

- 10 prosent for det unge paret

- 5 prosent for det etablerte paret.

Renteutgiftene som andel av inntekten bestemmes av følgende nominelle størrelser: Boligprisene, rentene og husholdningenes inntekter, og endringer i disse.

Boligprisene til ny rekord
Boligprisene er 7 prosent høyere hittil i år enn de var i 2010. Prisene på eneboliger er 5 prosent høyere, prisene på delte boliger er 6 prosent høyere og prisene på leiligheter er 7 prosent høyere.

Les også: Tidenes høyeste boligpriser

De nominelle rentene er noe høyere 2011 enn i 2010. De nominelle rentene for lån innenfor både 60 og 80 prosent av lånetakst er 0,2 prosent høyere enn i 2010.

Eiendomsmeglerbransjen har forutsatt at inntektene vil øke med 3,6 prosent fra 2010 til 2011. Den faktiske lønnsveksten vil ikke bli kjent før i 2012.

Les også:
Nytt prishopp i borettslag
Super timing for pruting på boligrenten
- Boligprisene skal opp 9 prosent
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.