Ankesaken mellom DnB Nor og småsparer Ivar Petter Røeggen fortsatte i dag, onsdag, på andre dagen i Borgarting lagmannsrett.

Ankende part, DnB Nor, brukte også i dag mye tid på å gjøre rede for hvorfor de strukturerte spareproduktene DnB Global og Sektor slett ikke er den gullgruven for banken, og katastrofen for kunden, som mange vil ha dem fremstilt som.

- Gevinst var mulig
DnB Nors rettslige medhjelper, Catherine Sandvig, viste til at det var mange perioder der produktene kunne gitt mer enn syv prosent avkasting, og dermed avkastning over null fratrukket kostnader.

- Det viser at det var klart mulig å tjene penger på produktene, sa Sandvig.

Hun kritiserte sakkyndiges beregninger av såkalt «forventet avkastning» - der blant andre professor Thore Johnsen ved NHH har kommet frem til at forventet avkastning er negativ med lånefinansiering.

- Forventet avkastning bygger på finansteori, og er ikke det samme som en prognose, påpekte Sandvig.

Da Røeggen kjøpte produktene i 2000, ble han forelagt flere teoretiske scenarier for utvikling på de 500.000 han investerte. De tre scenariene baserte seg på årlig børsstigning på 8, 13 og 19 prosent i aksjemarkedene i de seks årene pengene var bundet.

Det dårligste scenariet i plansjen Røeggen fikk utdelt, gav gevinst på 117.000 kr, det mellomste 377.000 kr og det beste 775.000 kroner.

Banken argumenterte i retten i dag for at selv det beste scenariet ikke var noen umulighet.

- De siste seks årene før Røeggen gikk inn var det 19,74 prosent årlig vekst, påpekte Sandvig.

- Timing avgjørende
At markedene kan svinge kraftig andre veien også, gjør imidlertid timingen avgjørende, påpekte hun. Sandvig viste i den forbindelse til at om man tar bort de 10 prosent beste månedene på børsen i USA siste 140 år, har USA-børsen utviklet seg negativt.

- Investeringsbeslutningen må derfor til syvende og sist bero på investors eget markedssyn. Og som vi har vist har det absolutt ikke vært umulig å tjene penger på disse produktene, presiserte Sandvig.

- Produktet dårlig uansett
Røeggens advokat, John Christian Elden, åpnet i dag sitt innledningsforedrag med å beskylde DnB Nor for å ha utnyttet kundens tillit til banken. Han mente DnB Nor har solgt produkter de visste var svært risikofylte for kunden, mens banken var den eneste som var garantert gevinst.

- Det er ingen forbud mot å selge gråstein i Norge. Det er imidlertid ikke like kurant å selge gråstein hvis man utgir det for å være gull. Enda verre er det hvis man selger gråstein fra gullsmedbutikken som gull, dundret Elden løs.

Han viste til beregninger gjort av sakkyndige som anslår at sannsynligheten for tap er over 60 prosent ved lånefinansiering.

Selv om produktene i noen tilfeller også kan gi en gevinst for kjøper – og veldig bra gevinst også, om markedene stiger tilstrekkelig – mener Elden det er helt uvesentlig.

- Dette er ikke et spørsmål om tap eller gevinst. Selve produktet er like dårlig uavhengig av resultatene i finansmarkedene, sa Elden.

Han sammenlignet produktene med et veddemål hos en bookmaker, der man låner penger for å satse på en et eller annet resultat – men der sjansen er større for å tape enn å vinne.

- Hvis Røeggen ville gamble, kunne han dratt til London, der man kan sette penger på alt. Eller hvis man ønsker å spille lotto, så kjøper man en lottokupong. Men man gjør det ikke på den måten DnB Nor har gjort det her, anførte Elden i lagmannsretten.

Elden opprettholder derfor påstanden om at Røeggen har blitt solgt et urimelig dårlig produkt, der produktets sanne egenskaper er blitt holdt skjult.

Røeggen opprettholder dermed kravet han fikk medhold i i tingretten, nemlig at han får tilbake de 230.000 han tapte på investeringen på en halv million.

Les også:

<b>«Dere som er her i dag er heldige...»</b>

<b>DnB Nor føler seg utsatt for en konspirasjon</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.