- Vi merket allerede da vi la rekkehuset ut på nett, at eksepsjonelt mange lastet ned salgsoppgaven, sier eiendomsmegler Katarina Ødegård i Krogsveen, som opplevde å gå tom for prospekter på enderekkehuset med tre soverom.

Og markedet for delte boliger og rekkehus er hett om dagen. DN.no kjenner til flere tilfeller der budene ligger en halv million over takst før visning, og oppussingobjekter som går for nærmere millionen over takst.

Dette bekreftes også av boligstatistikken som ble lagt frem i dag: Delte boliger steg klart mest fra juli til august, med en stigning på 3,8 prosent.

Les saken: <b>Svak vekst i boligprisene i august </b>

I snitt steg alle boliger 2,5 prosent i august sammenlignet med måneden før.

Tre hovedfaktorer presset opp prisen på den 130-kvadratmeter store Bærums-boligen, ifølge Ødegård:

- barnevennlig beliggenhet
- gode solforhold
- god plass til en familie

Sjekk boligprisene der du bor

Eneboligene utenfor rekkevidde
- I markedet er det knapphet på familieboliger. Det finnes rett og slett ikke nok normale familieboliger for flerbarnsfamilier med en grønn flekk i nærheten av byene. Og grunnen til at prisene på delte boliger stiger, er fordi eneboliger prismessig er utenfor rekkevide, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra-Gruppen.

 

Andreassen trekker paraleller til markedet i Storbritannia, hvor mangelen på kvalitetsboliger er så stor at markedet opplever en prisstigning selv om det er dårlige tider.

- Norge er et tynt befolket land, og hvis myndighetene hadde prioritert skikkelige toglinjer ut av de store byene ville boligprisene falt kraftig. Men det skjer jo ikke, påpeker Andreassen.

- De fleste ønsker seg enebolig
Leder Christian V. Dreyer i Norges eiendomsmeglerforbund mener prishoppet har sammenheng med at det er mange prosjekterte rekkehus fra 2006 og 2007 som nå er kommet i bruktmarkedet.

 

- En veldig stor andel av prosjektene som lå ute den gang er nye boliger som det nå er bruktpris på, og som kan bidra i prisjusteringene som gjøres, sier Dreyer.

Meglertoppen likevel enig med Jan L. Andreassen om at størrelsen på lommeboken gjør at mange velger delt bolig.

- Når en familie er i etableringsfasen, er ofte spranget til enebolig så stort at man søker seg til rekkehus. De aller fleste ønsker seg enebolig når de kjøper rekkehus, men har ikke råd til det, sier Dreyer.

Men at det er riktig å satse på rekkehus, er ikke Dreyer i tvil om:

- Boligene benyttes som et mellomsprang videre i ferden mot enebolig, sier Dreyer.

Les også:
- Vi er på 7 på krakkskalaen

<b>Svak vekst i boligprisene i august </b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.