Boligprisstatistikken som eiendomsmeglerbransjen la idag frem idag viste som forventet prisoppgang i januar.

Les saken:
Solid boligprishopp

- De sesongjusterte prisene var ifølge statistikken opp 0,9 prosent i januar. Dette er omtrent på linje med med hva prisveksten var de siste fire-fem månedene av 2010, og faktisk noe høyere enn forventet etter den sterke veskten mot slutten av fjoråret, sier sjeføkonom Frank Jullum i Fokus bank til DN.no.

Jullum tror boligprisene vil fortsette å stige fordi de lave rentene gjør det så gunstig å låne penger.

- Vi tror fortsatt at prisene vil stige utover året, men i noe mer moderat tempo enn vi har sett i det siste. Lave boliglånsrenter i forhold til inntektsveksten gjør det fortsatt svært gunstig å låne penger, og det er ingen alvorlige restriksjoner i lånetilgangen. Lav arbeidsledighet, økende boligverdier og aksjeverdier vil også bidra til optimisme blant norske husholdninger som påvirker både viljen og evnen til å låne, sier han.

<b>Sjekk boligprisene der du bor</b>

- Begrenser oppgangen
Etterhvert vil forhåpentligvis boligprisfesten bremses.

- Etter hvert vil mer nybygging og gradvis høyere renter forhåpentligvis bidra til å bremse prisoppgangen. Forholdvis høye boligpriser og høye gjeldsgrader blant nordmenn vil dessuten begrense oppgangen i prisene. Samlet venter vi en årsvekst i 2011 på rundt 8 prosent, sier Jullum.

- Trenger ikke å forhaste seg med renteøkning
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets hadde ventet lavere prisoppgang.

- Vi hadde ventet en vekst rundt 0,7 prosent. Fra januar i fjor økte prisene med 7,6 prosent. Vi anslo 7,7 prosent, sesongfaktorene er dermed litt endret.

- Prisveksten ser dermed ut til å være på vikende front siden september da månedsveksten var 1,6 prosent. Dette bygger opp under at Norges Bank ikke trenger å forhaste seg med å øke rentene. Prisveksten er imidlertid fortsatt høy og risikoen er fortsatt til stede for at dette kan skape ubalanser fremover. Men dersom veksten avtar ytterligere, dempes behovet for reaksjoner fra Norges Bank, sier Aamdal.

Les også:
Januarbyks for Obos-boliger

<b>- Da lukter det svidd av lunten på boligprisbomben</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.