Kjøpe eller selge først er et av de viktigste spørsmålene en boligkjøper må stille seg.

Og en fersk undersøkelse viser at det er stadig flere som venter med å selge boligen sin til etter at de har funnet en ny.

- Det er vanskelig å være sikker på at man får tak i drømmeboligen før man flytter ut, hvis man selger før man har sikret seg. Så dette er en konsekvens av et veldig stramt boligmarkedet, der det er mange som søker etter de populære boligene og prisene dras høyt opp, sier administrerende direktør Odd Nymark i Eiendomsmegler 1 til DN.no.

Siste utgave av rapporten Boligmeteret, som Prognosesenteret utarbeider for Eiendomsmegler 1, viser at andelen som vil kjøpe før de selger eksisterende bolig fremdeles stiger. Totalt sett vil 42 prosent selge nåværende bolig før de kjøper ny. 36 prosent vil kjøpe ny før de selger eksisterende.



Aldri vært nærmere
- De to grafene har aldri vært nærmere hverandre så lenge vi har målt, sier Nymark.

Jo flere som ønsker å selge før de kjøper, jo større blir tilbudssiden som kan føre til et tregere marked. Motsatt øker etterspørselssiden når andelen som vil kjøpe først øker.

- Det blir mye tøffe budrunder, og særlig familier vil være spesielt tilbakeholdne med å selge boligen sin og så gå ut og lete, og så har man ikke noe sted å flytte til. Barnefamiliene blir hardest rammet av en slik tenkt situasjon, sier Nymark.

- I det boligmarkedet vi har nå har alle enten hørt om eller opplevd selv at man ikke har fått kjøpt seg den boligen man ønsker seg, der budrunden gikk for høyt, og mange boliger kuppes også før budrundene, sier han.

- Helt naturlig
Aldersmessig er andelen som vil kjøpe først høyest blant 30-39 åringene, der 43 prosent vil kjøpe ny bolig før de selger eksisterende. Andelen husstander som vil kjøpe først, er klart høyest i Oslo og Akershus med 45 prosent.

- Det er helt naturlig, sier Nymark.

- Hva blir konsekvensen for boligprisene når flere kjøper før de selger?

- Konsekvensen sier seg selv, boligprisene presses videre oppover, sier han.

Det er fortsatt aller hardest press i leilighetsmarkedet, og det er her prisene stiger mest. Generelt tror 61 prosent av de spurte i undersøkelsen at at boligprisene vil være høyere om ett år. Kun seks prosent tror de vil være lavere, og 33 prosent tror de vil være like som i dag.

Det er i Oslo vi finner størst andel som tror at boligprisene vil være høyere, 72 prosent. På landsbygda er andelen kun 44 prosent som tror prisene vil være høyere.

Les også: 6 av 10 gidder ikke pusse opp boligen

- Boligetterspørselen tar helt av

Spekulantene selger seg ut av boligprosjekter

- Nordmenn er jo blitt ko-ko når det gjelder standard (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.