- Jeg pleier å si at vi har det sånn - værmessig, altså: Seks måneder med himmel, fire måneder relativt greit og to måneder med rent og skjært helvete, humrer Rolf J. Dyhre fra Asker.

Allerede i november advarte ekspertene om at det går mot en ny gyser-vinter for strømkundene.

Det er nå rekordlite vann i vannmagasinene, noe som kan bety et kraftig hopp i strømprisene på nyåret, dersom kulden holder grepet.

Les: Mot ny gyser-vinter for strømkundene og Strømsjokk kan gi rentestopp

Og forbrukerne frykter kjemperegning i januar og gjør sitt for å holde den nede, viser en ny undersøkelse InFact har utført for DN.no.

37 prosent har redusert strømforbruket sitt som følge av strømprisen og sprengkulden og 10,5 prosent har iverksatt strømbesparende tiltak. 10,9 prosent har gjort begge deler (se tabeller nederst i saken).

- Har neppe kuttet nok
Mye tyder likevel på at dette ikke er nok:

- Strømforbruket i november og desember har vært høyere enn noen gang tidligere i tilsvarende måneder. Det viser seg at temperatur er mer drivende for forbruksutviklingen enn pris. Derfor kan det nok være at en del ikke har redusert så mye på forbruket som de tror, sier redaktør Mona Adolfsen i Europower, Nordens ledende nyhets- og analysebyrå om og for kraftbransjen.

Men det er bra at man sparer noe, understreker hun.

- Hvis ikke det var blitt gjort, ville forbruket nådd enda høyere, og dette ville belastet nettet mer og presset prisene ytterligere opp, bemerker Adolfsen.

 

Sparer penger og miljøet
Familien Dyhre/Schwoch bor i et 110 kvm eldre hus på en gård i Asker. Et lite rødmalt hus, ren idyll - men ikke akkurat når kulden herjer som verst utenfor.

- En slik streng kuldeperiode som vi har hatt nå er utrolig tøff for "sånne som oss". Det har liten hensikt å varme opp med strøm, vi ville trenge et forbruk av "Røkke-dimensjoner" for å holde oss varme. Så vi fyrer med ved og håper lageret holder denne sesongen også, sier Rolf J. Dyhre til DN.no.

Han forteller at husholdningen har et stabilt årsforbruk på cirka 11.000 kw strøm, og han har regnet ut at de sparer 10.000 kroner i året på å redusere strømforbruket og senke komfortsonen i de kaldeste månedene.

- For å holde varmen går vi alltid med ull inne, alltid med to sett ullsokker eller -tøfler. Vi har alltid pledd tilgjengelig, med andre ord kler vi oss godt og har lavere forventninger til komfort enn mange andre. Vi gjør det for å spare strøm - men ikke kun av økonomiske årsaker. For oss er dette en todelt strategi: Vi sparer penger og vi sparer miljøet. Dersom flere hadde levd som oss og redusert sine krav til å ha det varmt på alle rom, ville strømnettet i Norge klart seg utmerket. Prisene hadde vært lavere, og naturen hadde gledet seg stort, sier Rolf J. Dyhre.

Står opp kl 05 for å fyre
Familien på fire har verken oppvaskmaskin eller tørketrommel. - Men ellers har vi de fleste goder som andre har, sier Dyhre, som i den verste kuldeperioden sto opp klokken 05 for å fyre opp huset.

- Da kunne det være minus 20 ute og under 8 grader inne på kjøkkenet, til tross for at vi kvelden før hadde over 18 grader inne! Det krever jo mental innstilling for å leve på denne måten, men man venner seg fort til det. Det har jo sin sjarm. Vi samles til felles måltider foran peisovnen og får en slags hyttefølelse. Jeg synes mange flere burde senke kravene til komfort og må trekke litt på smilebåndet når folk klager over at de synes det er kaldt med 21 grader inne. Vi er vant til 17-18 grader - man trenger jo ikke å gå rundt i undertøyet inne heller. Det er bare å kle på seg! sier Dyhre.

Både eldre og yngre kutter
InFact-undersøkelsen viser at de fleste som har redusert strømforbruket er i alderen 18-24 år, mens de fleste som både har kuttet strømforbruket og iverksatt strømbesparende tiltak er over 60 år.

I hele Norge er folk ivrige etter å kutte strømregningen, men de ivrigste bor i Nord-Norge.

De fleste som har kuttet strømforbruket i vinter ville stemt Rødt (52,2 prosent) eller SV (50,0 prosent) hvis det var Stortingsvalg i morgen.

Les også: Norge kan få dyrest strøm i Europa



Har strømprisen og kulden i vinter fått deg til å redusere forbruket eller iverksette strømbesparende tiltak?



Har strømprisen og kulden i vinter fått deg til å redusere forbruket eller iverksette strømbesparende tiltak?

(Kilde: InFacts strømundersøkelse for DN.no, 1.025 respondenter 20. desember)

Les også: Tidenes høyeste strømpris


<b>Vannmagasinene krymper kraftig</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.