I dag, tirsdag ettermiddag, ble det endelig klart:

Bankklagenemnda ber DnB Nor erstatte Ivar Petter Røeggens tap i forbindelse med en investering han ble overtalt til å gjøre i et "garantert" spareprodukt.

Les saken: Smertefullt nederlag for DnB Nor

Røeggen har tapt mer enn 260.000 kroner etter at DnB Nor ved bruk av forlokkende prospekter fikk ham til å låne 500.000 kroner til å investere i produktet.

Les også: - Nå skal jeg feire med en whisky!

Hovedpersonen selv, Ivar Petter Røeggen, er i Thailand på ferie. Når DN.no bringer ham nyheten om at Bankklagenemnda ber DnB Nor betale erstatte tapet som om investeringen aldri hadde funnet sted, blir det først stille en stund før latteren bryter løs:

- Det er jo kjempegreier! Nå skal jeg feire med en whisky og sove noe h... godt!



DN.no Privatøkonomi

- Jeg har ingen tiltro til DnB Nor
Men ikke mer enn det. For Røeggeen er langt fra sikker på at kampen er vunnet for kunder som føler seg rundlurt av såkalte garanterte spareprodukter.

- For hva gjør banken nå? spør han retorisk.

Uttalelsen fra Bankklagenemnda er nemlig ikke en dom, og banken velger selv om de vil rette seg etter vedtaket.

- Akkurat når det gjelder DnB Nor kan jeg ikke si at jeg forventer mye.

- Hvorfor ikke?

- Den banken gjør akkurat som den vil, under beskyttelse av den sittende regjeringen. Jeg har ingen tiltro til dem, og er redd de kommer til å ture frem videre, sier han til DN.no.

Lovet kjempeavkastning
Røeggen husker godt den dagen han ble overtalt av banken til å låne en halv million for å kjøpe spareproduktet.

- Det ble lagt frem en graf som viste at ved å låne 500.000 kroner, var man mer eller mindre lovet en avkastning på alt mellom 50 og 400 prosent. Det er et papir som jeg har tatt veldig godt vare på. Vi var mange på det møtet, men for min egen del var det i hvert fall ikke mulighet i verden til å kontrollregne det som ble lagt frem, sier han.

Røeggen mener at avgjørelsen i Bankklagenemnda er et knusende nederlag for DnB Nor, uansett hva de velger å gjøre videre.

- Hvis de godtar nemndas kjennelse blir det veldig dyrt for dem. Og hvis de velger å se bort fra den, vil de utsette seg selv for en voldsom kritikkstorm, sier han.

- De fortjener en lærepenge
Ivar Petter Røeggen har nærmest ved en tilfeldighet blitt prøvestenen på det Forbrukerombud Bjørn Erik Thon omtaler som en av de største og viktigste forbrukersakene noensinne.

Med DnB Nors nederlag i Bankklagenemnda åpner det for at opptil 150.000 andre nordmenn som har lånt penger til tilsvarende spareprodukter, også kan kreve pengene de har tapt tilbake.

Anslag som er gjort antyder at tapene som er påført norske sparekunder er i størrelsesorden 10-15 milliarder kroner.

- Det tallet er så stort at jeg egentlig ikke har begrep om det. Om bankene som har drevet denne formen for markedsføring overfor vanlige folk får en smekk slik at det ikke skjer igjen, er det kjempebra. Det viktigste er at de får seg en lærepenge.

- Du har ikke dårlig samvittighet om erstatningskravene skulle føre til at arbeidsplasser går tapt?

- Det har jeg ikke reflektert over. Men man kan også reflektere over dem som har ringt meg på telefon og griner sine modige tårer fordi de har mistet formuen sin.

Les hvordan DU går frem for å rette krav mot din bank: Slik klager du

Les også: Vil ramme flere banker

Diskuter saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.