- Pensjonsavtaler er ikke sexy. Realiteten er at pensjonsrettigheter ikke deles ved skilsmisse. Et moderne ektepar bør derfor sikre at begge parter kan leve et godt liv økonomisk uavhengig av hverandre, sier fagansvarlig i Danica Pensjon, Torunn Jakobsen Langlo, til DN.no.

Ved skilsmisse fordeles verken pensjonsrettigheter gjennom folketrygd, tjenestepensjon eller individuelle avtaler. Ettersom det ofte er kvinnen som velger å være hjemmeværende eller jobbe deltid i perioder, risikerer spesielt de å komme dårlig ut pensjonsmessig ved et samlivsbrudd.

- Hvis en av partene har vært hjemmeværende og/eller jobbet deltid, så har det pensjonsmessige konsekvenser som ikke kompenseres i en skilsmisse. Pensjon bør derfor inngå i vurderingene før man gir avkall på pensjonsgivende inntekt. Moderne par bør aktivt ta styringen i egen økonomi, og sikre seg en egen sp#229s- og pensjonsordning – uavhengig av ektefellens inntekt og situasjon, sier Langlo.

Les også: - Taper flere hundretusen på å være flink pike

340.000 kroner
Beregninger Danica Pensjon har gjort viser at dersom én av partene i et ekteskap velger å jobbe 80 prosent mens barna er små, kan det gi et samlet pensjonstap på 340.000 kroner (se faktaboks nederst i saken).

Langlo minner i den sammenheng om at nye folketrygdsregler fra 2011 krever i enda større grad enn tidligere at man tar ansvaret for egen økonomi. I dag legges samtlige år i arbeid til grunn for pensjonsopptjeningen, ikke kun de 20 beste årene slik det var før.

Les: Forbered deg på å jobbe lenger



Forslag til avtaler
- Vårt inntrykk er at det er veldig få som tenker på tapt pensjon, og vi vet at det generelt er lite bevissthet rundt pensjon. Fordeling av pensjon går automatisk til den som har tjent opp pensjonsrettighetene, uavhengig om én av partene har jobbet redusert etter samråd med sin ektefelle. Mange kvinner går på en økonomisk smell ved skilsmisse, sier Langlo.

Langlo foreslår derfor følgende for det vordende ektepar:

  • Ektepakt: Ektepakter er ikke bare til for å sikre den parten som går inn i ekteskapet med størst verdier. En ektepakt som avtaler kompensasjon for ulik pensjonsopptjening kan sikre fremtiden for begge parter uavhengig av hverandre.
  • Målrettet sp#229 fra partner: Spar jevnlig i ektefellens navn dersom det er avtalt og ønskelig at den ene parten skal jobbe mer enn den andre. Øremerk pengene til pensjon.
  • Egen, privat pensjonsavtale: Begynner man tidlig med egen sp#229, trenger ikke beløpet være veldig stort pr. måned for å oppnå store forskjeller ved utbetalingene som pensjonist.




Les mer om pensjon: - Skal det ikke lønne seg å ta lang utdannelse?

Frykter at de ansatte taper

- En enorm oppgave for fremtiden

- Dagens unge får pensjonssjokk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.