- Hvis en kvinne som har vært hjemmeværende eller jobbet deltid skiller seg, må hun i skilsmisseoppgjøret slå i bordet, ikke være snill pike og kreve ekstra uttelling i fellesboet som kompensasjon for tapt folketrygd, sier pensjonsekspert Harald Engelstad til DN.no.

Sommeren er høytid for bryllup, men selv i de lykkeligste tider bør en ikke glemme den harde realitet. Rundt 50 prosent av alle ekteskap ender med skilsmisse, noe som får mange vordende brudepar til å inngå ektepakter.

Både i ektepakter og i skilsmisseoppgjør fordeles samvær med barn, eiendeler og andre verdier. Men et viktig punkt blir stadig glemt - nemlig pensjon. Fordi pensjonsrettigheter ikke fordeles automatisk ved skilsmisse, risikerer mange dermed å gå en økonomisk vanskelig alderdom i møte.

- Folketrygden har et unntak. Den sier at hun kan få etterlattepensjon hvis han dør innen fem år. Jeg pleier å si at det ofte er skilte kvinners eneste håp. Det ingen hyggelig måte å si tingene på, sier Engelstad.

Les også: - Pensjonsavtaler er ikke sexy

Må beregne tapet
I løpet av sin karriere som pensjonsrådgiver har Engelstad beregnet pensjonen til 20.000 nordmenn. Idag holder han såkalte seniorkurs som forbereder de over 60 på pensjonisttilværelsen. På kursene møter han ofte kvinner som har havnet i en svært vanskelig situasjon.

- De jeg treffer som har hatt en jobb å komme tilbake til etter perioden som hjemmeværende greier seg rimelig bra. Noen har imidlertid kommet veldig sent ut i yrkeslivet og greier ikke å bygge seg opp pensjonsmessig. Under skilsmisseoppgjøret var de var litt for mye snill pike og de tenkte ikke pensjon. Mannen hadde advokat, mens hun knapt hadde råd til advokat, sier han og tilføyer:

- Spesielt en kvinne som blir skilt i moden alder, det vil si godt over 50 år, må kreve å få beregnet hvor mye hun har tapt i folketrygd på samlivsbruddet. Før hun skriver noe forlik eller noe som helst, må hun forhandle om å få dette ekstra. Den dagen hun har undertegnet forlik har hun ikke krav på noen ting. Da er det for sent når hun senere skjønner hvor dårlig hun kommer ut pensjonsmessig.

Livrente eller engangsutbetaling
Beregninger Engelstad har gjort viser at det i slike saker ofte dreier seg om flere hundretusen kroner i tapt pensjon. Han mener kvinnen har flere alternativer å velge mellom dersom hun vil kreve dette dekket.

- Hun kan kreve å ha et hustrubidrag livsvarig, men han kan jo da finne på å dø etter kort tid. Da står hun der og er like langt. Det beste er derfor å regne ut hvor mange hundretusen hun har tapt og at hun får en livrente på det eller en engangsutbetaling, sier han.

- Elendig jobb
Selv om pensjon kan virke langt unna før et bryllup, understreker Engelstad viktigheten av å tenke godt igjennom problemstillingen. Han mener den enkelte selv må ta ansvar for dette, men kritiserer samtidig politikerne for å ikke ta problematikken på alvor.

- Dette er en hvit flekk på kartet og norske myndigheter har gjort en elendig jobb. Flere land i Europa har skjønt dette ved at de har innført ordninger der pensjonspoengene deles når ektepar går fra hverandre. Men det vil ikke nordmenn vite av, så her ligger vi langt etter. Man skulle tro kvinnesaken sto såpass sterkt i Norge at man hadde greit å få gjennom bedre sikkerhet for kvinner som som har vært mest hjemmearbeidende og blir skilt i moden alder. Selv om dette ikke er noe man snakker om når man har det hyggelig, må kvinnene stole på seg selv og ta affære, avslutter han.

Les mer om pensjon: Forbered deg på å jobbe lenger

- Skal det ikke lønne seg å ta lang utdannelse?

Frykter at de ansatte taper

- En enorm oppgave for fremtiden

- Dagens unge får pensjonssjokk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.