I dag sender Norges Bank på høring planlagte endringer i retningslinjene for sikkerhet for lån i Norges Bank. Regelverket skal legge til rette for at bankene har tilstrekkelig låneadgang, og samtidig begrense Norges Banks risiko.

Det kan i sin tur bety strammere krav til egenkapital ved boliglån.

Les saken: Gjedrem ønsker "strengere" boliglån

- Alle slike begrensende endringer gir til syvende og sist utslag i bankenes økonomi, og dermed kundevilkårene, sier assisterende direktør Per Erik Stokstad i Sparebankforeningen.

- Gått helt galt
- Det er viktig å være oppmerksom på at utviklingen i det norske boligmarkedet og i bankenes atferd har hatt likhetstrekk med utviklingen i land hvor det har gått helt galt, sier Gjedrem i dag.

Sentralbanksjefen påpeker at de lave risikovektene på boliglån dermed også fører til høyere likviditetsrisiko i banksystemet vårt.

Gjedrems forslag til endringer kan gjøre at hver enkelt bank i større grad får behov for å redusere sin egen risiko, og må stille tøffere krav til boliglånskundene.

- Kraftige innstramninger
Sparebankforeningen fikk brevet fra Norges Bank nå i dag, og Stokstad sier det derfor ikke har vært tid til å vurdere virkningene av forslagene.

- Vi registrerer imidlertid at Norges Banks forslag innebærer til dels kraftige innstramninger i hva som vil bli akseptert som sikkerhet for lån, sier Stokstad.

Banknæringen har tidligere pekt på at slike innstramninger påvirker verdipapirmarkedet.



Norske myndigheter har vært restriktive med å godkjenne hybridkapital. Siden praksis i Norge allerede er streng, er det ikke sikkert at de nye reglene i seg selv vil få så stor betydning.

Den andre endringen i retningslinjene er at Norges Bank fra februar 2012 ikke lenger vil akseptere verdipapirer utstedt av banker som sikkerhet for lån. Obligasjoner med fortrinnsrett vil fortsatt godtas.



- Spesielt har vi stilt spørsmål ved begrunnelsen for å ha en særskilt begrensning, en kvote, for hvor mye av sikkerhetsstillelsen som kan være i form av bankpapirer. Norges Bank vil både utvide hva som omfattes av denne kvoten, og deretter redusere kvoten til null, sier Stokstad.

Han påpeker samtidig at det ikke er en direkte sammenheng mellom kravene til sikkerhet for ordinære bankutlån og de krav Norges Bank stiller til sikkerhet for bankenes lån i Norges Bank.

Les også: Du kan få 6 % rente om to år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.