Om en knapp uke kommer sentralbanksjef Svein Gjedrem mest sannsynlig til å sette opp renten for første gang siden han startet med rentekuttene ifjor høst.

Les også: - Spikrer oktoberhopp

Den norske styringsrenten er nå på rekordlave 1,25 prosent, og for bare noen måneder siden så det ut til at Norges Bank kunne tenkes å vente ihvertfall til desember før de satte opp renten.

Les også: - Rentehopp til jul

Men gjeninnhentingen i norsk økonomi har imidlertid vært sterkere enn de fleste ekspertene hadde sett for seg, og det gir dem grunn til å tro at sentralbanksjefen kommer til å oppjustere rentebanen i sin pengepolitiske rapport, som staker opp veien for renten fremover.

Uendret på kort sikt
Økonomene i Nordea har nå oppjustert sine renteprognoser for renten frem i tid, der de sterkere vekstutsiktene for norsk økonomi trekkes frem som et av hovedargumentene.

Prognosen for styringsrenten er uendret til og med 2010, der banken fortsatt venter at Norges Bank vil gå forsiktig frem ut 2009 og i første halvår 2010, for så å trappe opp tempoet i renteøkningene fra og med andre halvår 2010.

Grunnen til at banken ikke jekker opp prognosen på kort sikt er at den norske kronen er betydelig sterkere enn ventet. En sterk krone betyr forverrede forhold for norske eksportbedrifter, ettersom det blir dyrere for utlandet å ta inn norske varer.

Vil vente en god stund
Denne effekten ønsker Gjedrem sannsynligvis å holde nede, og kommer derfor til å vente en god stund til før han setter opp renten. Han må vente fordi de økonomiske forholdene ute ikke er like sterke som i Norge, som taler for at rentene i utlandet kommer til å bli holdt lavere lenger. En for høy renteforskjell kan få kronen til å gå enda sterkere.

 

- Vi venter fortsatt at rentene ute blir liggende lave en god stund til, noe som betyr fare for ytterligere kronestyrking hvis Norges Bank går for fort frem nå, skriver sjeføkonom Steinar Juel i Nordea i en oppdatering.

Mot tøffere egenkapitalkrav
I dag gikk Svein Gjedrem ut og sa at Norges Bank vil skjerpe kravene til sikkerhet. Det kan i sin tur bety at bankene strammer til sin egen risikoprofil og at det kan bli enda tøffere å være boliglånskunde.

Les saken: Gjedrem ønsker "strengere" boliglån

Mer rom på sikt
Han tror at den europeiske sentralbanken kommer til å starte rentehevingene til neste høst.

- Da vil det være mer rom for Norges Bank å øke tempoet i hevingene uten at kronen styrker seg betydelig. På grunn av høyere kapasitetsutnyttelse i norsk økonomi enn tidligere anslått tror vi Norges Bank vil holde oppe tempoet i renteøkningene også i 2011, skriver han.

Dermed kan det ligge an til en saftigere rentesmell for norske boliglånskunder enn tidligere antatt. Styringsrenten på to års sikt er nemlig justert opp med ett prosentpoeng i forhold til tidligere.

Det gir en styringsrente på 4,25 prosent om to år, tre prosentpoeng høyere enn dagens nivå.

Bankene har mer eller mindre fulgt Norges Banks rentekutt slavisk, skjer det samme på turen opp, kan dermed boligrenten din være tre prosent dyrere om to år.

I dag ligger beste nominelle boliglånsrente på i underkant av tre prosent. Slår spådommen over til, vil mange altså ha en boliglånsrente på rundt seks prosent om to år.

Regn ut selv hva en renteendring betyr for deg her:

Norske boliglånskunder kan imidlertid trøste seg med at et slikt rentenivå ligger langt under toppnivået i dagens pengepolitiske regime, som var ni prosent i 2001.

Les:
Slik kutter du boligrentene
Gjedrem ønsker "strengere" boliglån
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.