- Alt henger sammen når man vurderer utsiktene for økonomien, noe vi gjør når vi setter renten. Og da vil også utviklingen i boligmarkedet være en del av dette totale bildet, sier sentralbanksjef Øystein Olsen til DN.no.

På sin aller første dag som sentralbanksjef fikk Olsen inn statistikk om utviklingen i nettopp boligprisene. Rapporten fra de norske eiendomsmegler-foreningene viste at den underliggende utviklingen i prisene var positiv i desember. Og fra desember 2009 til desember ifjor steg prisene med 6,7 prosent.

- Boligprisene er på vei oppover. De fikk en dipp i kjølvannet av finanskrisen. Mange ble kanskje overrasket over hvor moderat den nedgangen ble, og hvor raskt de tok seg opp igjen, sier Olsen.

- Det er en del prognosemakere som har spådd at boligprisene kommer til å fortsette å øke. Og ja, mange vil si at boligprisene er på et høyt nivå, legger han til.

Realboligprisene, som er prisene justert for inflasjonen, er nå 3,9 prosent lavere enn toppen fra august 2007. Dersom prisveksten fortsetter vil også realboligprisene kunne nå "all-time-high" i løpet av 2011.

- Boligprisene har økt kraftigere over tid enn i mange andre land. Men så har også grunnlaget for veksten i boligprisene vært mer robust og tryggere i Norge enn i mange land vi kan sammenligne oss med. Hvis ting går så bra som er beskrevet i anslagene fremover, så vil jeg si at det kan være konsistent med fortsatt boligprisvekst, sier Olsen.

Les også:
- Boligprisene skal opp i 2011
- Det eneste som kan stoppe veksten

Risiko
Selv vil han imidlertid ikke ha noen formening om dagens prisnivå er høyt eller lavt.

- Norges Bank har ikke hatt, og vil ikke ha noe bestemt syn på hva som er riktig nivå på boligprisene, sier han.

Han medgir likevel at boligmarkedet potensielt kan utgjøre en risiko for norsk økonomi.

- Ja, med vedvarende sterk vekst i boligprisene og med et høyt opplåningsnivå for husholdningssektoren er det en risikofaktor i den innenlandske utviklingen.

- Er det en risiko for en boble i boligmarkedet nå?

- Jeg vil være tilbakeholden ved å bruke formuleringen "risiko for boble". En boble vil nesten per definisjon sprekke på et tidspunkt. Det er et langt stykke fra å komme med analyser og betraktninger om at man er litt bekymret for en slik utvikling, til å kalle det en boble. Enn så lenge er norsk økonomi robust. Husholdningene har høy gjeld, men de har også hatt en god inntektsvekst gjennom mange år, sier Olsen.

Trenger ikke bli en boble
Han peker på at husholdningenes bruttogjeld er på et historisk høyt nivå, men at det ikke gjelder for nettogjelden, som er husholdningenes gjeld fratrukket eiendeler

- Og hvis ting går så bra som beskrevet i prognosene, behøver vi ikke å få en boble i boligmarkedet. Men det er en risikofaktor, sier Olsen.

Han beskriver prognosemakerne som "ganske samstemte" og at bildet de tegner for norsk økonomi som "rimelig positivt".

- De er nøkterne optimister, sier Olsen og viser til at det ventes vekst i samlet produksjon og i forbruket. Samtidig kan arbeidsledigheten kanskje gå litt opp, men forbli på et relativt sett lavt nivå.

Dobbel rente
Han peker på at det internasjonalt er flere usikkerhetsfaktorer som også kan slå inn i norsk økonomi.

- Jeg sa tidligere i dag at det er veldig spennende tider. Men spenningen er ikke bare på nedsiden. Det er mye spennende og positivt som skjer internasjonelt i nye deler av verden og fremvoksende økonomier, sier Olsen.

- Det som skjer i fremvoksende økonomier er veldig positivt, spesielt for dem, men også for helheten. Men så er det andre deler av verden som sliter. De eldre og mer tradisjonelle, Europa, og også USA, sliter med å få fart på veksten og ned arbeidsledigheten, legger han til.

Så lenge utviklingen blir slik sentralbanken tror, betyr det at norske boliglånskunder må belage seg på at Olsen kommer til å gi beskjed om en hel rekke rentehopp fremover.

- Gitt alt dette, vil renten komme opp og kanskje dobles i løpet av de neste par årene, sier Olsen.

Les mer:
Bunnskrapt boligmarked
Frykter ny boligboble

Olsen: - Vi kan møte nye utfordringer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.