2012 ble et knallgodt år for norske forbrukere.

Og fremover blir det enda bedre å være norsk, i hvert fall hvis vi skal tro ferske prognoser fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

For selv om SSB spår en noe redusert lønnsvekst i år, vil en lav prisvekst sikre en betydelig reallønnssøkning.

- Som et gjennomsnitt vil det ikke være «smalhans» for forbrukerne. Den gjennomsnittlige nordmannen får mer å rutte med fremover enn det de har hatt tidligere, sier SSB-sjef Hans Henrik Scheel til DN.no.

Samtidig understreker han at bildet byrået tegner ikke bare viser sol og skyfri himmel sett fra forbrukernes side.

- Utover i perioden spises noe opp av økte renter. De med mye gjeld kommer dårligst ut fremover, sier han.

Venter oppsigelser
Fremtidsutsiktene i SSBs ferske rapport «Økonomisk utsyn» innebærer en noe mindre positiv vurdering av konjunkturutviklingen enn tidligere.

At dette vil ha liten effekt på folks lommebøker, betyr imidlertid ikke at ingen vil få problemer fremover.

SSB venter at konjunkturnedgangen hos Norges handelspartnere fortsetter inn i 2015, noe som sammen med et høyt kostnadsnivå fører til en svak utvikling for norsk eksport.

Forskningsleder Torbjørn Eika i SSB peker på at mange av de som i dag jobber i eksportorientert virksomhet derfor må forberede seg på oppsigelser.

- Selv om de på sikt vil finne ny jobb, er det jo ikke hyggelig å være arbeidsledig. Det er heller ikke kult å kanskje måtte flytte, kommenterer han.

Byrået viser også til at arbeidsledigheten ifølge arbeidskraftsundersøkelsen har økt mot slutten av fjoråret, og at veksten i BNP Fastlands-Norge i fjerde kvartal var lavere enn trendveksten.



Økte renter
I tillegg retter SSB-topp Scheel en advarende pekefinger mot husholdninger med mye gjeld.

SSB tror boliglånsrenta som årsgjennomsnitt kan bli litt lavere i år enn i fjor, men gjennom de neste årene regner byrået med at styringsrenta settes gradvis opp. I 2016 kommer pengemarkedsrenta opp i fire prosent i 2016, tror de.

- Det er de med høy gjeld som først og fremst kan komme dårligere ut fremover, sier Scheel.

Mer konsum
Etter finanskrisen har nordmenn vært opptatt av å sette av en betydelig del av inntektene til sp#229. De siste årene, er den høye spareraten ikke minst et konsekvens av situasjonen i Europa, tror SSB.

Nå ligger det imidlertid an til en klar konsumvekst, ifølge byrået.

- Vi regner med at spareraten kommer til å bli liggende høyt, men at sp#229en som andel av inntekten reduseres litt i de neste årene, sier Scheel.

- Vi har riktignok litt problemer med å beregne dette, blant annet fordi vi ikke vet hvor mye av konsumet som flyttes ut av landet, tilføyer han.

«Økonomisk utsyn» er den første konjunkturrapporten SSB gir ut i 2013. «Økonomiske analyser» gis ut seks ganger i året, og fire av rapportene inneholder prognoser for utsiktene i norsk og internasjonal økonomi.

Les mer om «Økonomiske utsyn»:
Varsler norsk hvileskjær
Bremsen på for boligprisene

Les også:
- Vi har trodd at vi har vært uovervinnelige
- Vi kommer til å miste mange tusen arbeidsplasser (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.