Den nederlandske storbanken ING tvangsstenger et omstridt fond. Fokus Bank-sjef Thomas F. Borgen plasserte 1,7 millioner kroner i fondet som ble solgt av Fokus Bank i Norge.

Nå er alt tapt, skriver Dagens Næringsliv.

Etter flere måneders seigpining valgte utstederen igår å tvangsstenge fondet. Da hadde det falt nærmere 90 prosent i verdi.

Bakgrunnen for tvangsstengningen er en «selvmordsklausul» i kontrakten som kundene undertegnet. Dersom kursen falt under 20 prosent av opprinnelig verdi, hadde ING rett til å avvikle fondet. Allerede i oktober, da DN for første gang omtalte saken, var det i ferd med å skje.

Fokus-fond nær sammenbrudd

Men Danske Bank - som eier Fokus Bank - forhandlet med ING om endre vilkårene. Resultatet ble en utsettelse: Selv om kursen falt under 20 prosent, gikk ING med på å drive videre i håp om at markedet skulle snu.

Det gjorde det ikke.

Søksmål
Blant kundene som må belage seg på tap, er NTNU Samfunnsforskning ved Universitetet i Trondheim, Råfisklaget samt en rekke formuende privatpersoner.

Flere har allerede varslet søksmål mot Fokus Bank. Kundene føler seg ført bak lyset. Flere hevder at de ikke ble tilstrekkelig opplyst om risikoen i produktet.

Vurderer å saksøke Fokus Bank

- Våre klienter baserte sin investeringsbeslutning på noen foiler fra Fokus Bank samt muntlig kommunikasjon fra banken. Såvidt jeg kjenner til, har ingen sett «base prospectus» før Fokus Bank la det ut på sin hjemmeside, sa advokat Solveig I. Lindemark i advokatfirmaet Ræder i Oslo på vegne av åtte klienter til DN i oktober.

Fokus Bank-sjef Thomas F. Borgen hadde ikke besvart DNs henvendelser ved 17-tiden igår. Han sa til DN i romjulen at tapet var til å bære for ham personlig.

- Men det er selvsagt ikke noe hyggelig, sa Borgen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.