Skatt Vest hevdet eiendommen oljegründer Berge Gerdt Larsen solgte var hus, ikke hytte, og krevde skatt av gevinsten på 3,6 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Larsen svarte med å saksøke myndighetene, og fikk nylig medhold i Oslo tingrett.

Dommeren forklarte begrepet «fritidsbolig» med et munnhell.

«Hvis det ser ut som en and; hvis det høres ut som en and; hvis det oppfører seg som en and; og hvis det går og spiser som en and, da er det antakelig en and», skriver dommer Per Kaare Nerdrum i dommen fra Oslo tingrett.

Ifølge dommer Nerdrum har ikke Berge Gerdt Larsen brukt boligen til annet enn samvær med familie, og som base for båtsport, siden 1998.

Dommeren synes det er vanskelig å differensiere mellom ulike fritidsaktiviteters kvalitet med utgangspunkt i skatteloven.

Grundig og prinsipiell
Larsen er svært fornøyd med dommen, ifølge hans advokat Hugo P. Matre.

Han mener dommen er grundig og prinsipielt viktig:

– Det har de senere årene skjedd en utvikling hvor mange kjøper leiligheter i bynære strøk og bruker disse til storbyferier. Det betyr at skattemyndighetene har behov for å avgrense reglene for fritidsbolig mot kapitalplasseringer i by og tettbebygde strøk. De forsøker å stille krav til hva man gjør i en fritidsbolig, hvis du for eksempel ikke har fisket eller badet så blir den ikke godkjent. Men denne dommen sier at så lenge du bruker boligen til din fritid, så må det være opp til deg selv hva du bruker fritiden på, sier Matre til DN.

Dommen er ennå ikke rettskraftig, og Skatt Vest ønsker ikke å kommentere dommen overfor DN.

Les også: Fire nye år med solid boligprisvekst


<b>Fikk ikke solgt - satte opp prisen</b>

<b>- Vil føre til en velkommen prisnedgang på boliger i Norge</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.