– Jeg tror en del foreldre og familier begynner å tenke at det blir et spareformål i seg selv, at man ønsker å være stand til å hjelpe barna sine inn i boligmarkedet. For med 15 prosent egenkapitalkrav, er det nesten ikke mulig med en normal lønnsinntekt i en etableringssituasjon å spare opp så mye, sier Mæhle som er fagsjef i bankenes interesseorganisasjonen Finans Norge.

Det er ifølge Mæhle ulike måter å spare på.

– Den ene er å gjøre det eksplisitt, den andre er å nedbetale på eget lån og sørge for at du har kapasitet til å øke opplåningen eller stille sikkerhet den dagen barna skal inn i markedet, sier han.

Måt høyde for prisfall
Men det flere ting foreldre bør tenke igjennom før de kaster seg inn i boligmarkedet med barna, mener Mæhle.

– Foreldre må være litt som banken å foreta en vurdering både i forhold til barnas betjeningsevne og langsiktigheten ved boligkjøpet og evnen til å motstå et boligprisfall, sier han.

Ettersom førstegangsboligen ofte er en kortsiktig boliginvestering, er det viktig å betale så raskt som mulig ned på lånet i tilfelle prisfall, mener eksperten.

– I et kortsiktig perspektiv risikerer man å bli truffet av selv et lite boligprisfall. Med høy belåning, skal det ikke mye til før den egenkapitalen som er i boligkjøpet, forsvinner. Man må ta høyde for ikke å havne i «egenkapitalfella», sier han.

Plan og kapasitet
Eksempelvis falt boligprisene under finanskrisen fra sommeren 2007 til desember 2008 med 15 prosent. I tillegg kommer høye transaksjonskostnader ved boligkjøp som også «spiser opp» deler av egenkapitalen.

– Man må ha en klar plan og kapasitet til å nedbetale lånet ganske tungt til å begynne med. Man bør komme ned på et fornuftig belåningsnivå på relativt kort tid. Det gir både trygghet mot prisfall og ofte bedre rente i banken, sier han.

Han viser til at det gjerne er i den tiden barna flytter ut, at man også begynner å tenke på pensjonssp#229.

– Men jeg tror mange tenker som så at «nå er det igrunnen viktigere at vi er i stand til å hjelpe barna våre inn i markedet», at det blir prioritet nummer en, og når det er gjort kan de tenke på pensjon. Det at du har fått et sånt egenkapitalkrav gjør nok at folk tenker litt anderledes rundt det med langsiktig sp#229, sie Mæhle.

Eie eller leie
Han mener det heller ikke er naturgitt at det alltid lønner seg å eie fremfor å leie.

– Når du kjøper en bolig tar du på deg en større risiko enn når du leier. Risikoen er at du låner mye penger og ikke har kapasitet til å nedbetale det lånet slik at du får det ned i forhold til boligverdien. Hvis du da får en dipp i boligprisen og du må ut av markedet, så risikerer du at den egenkapitalen du har investert er borte, eller store deler av den, sier han.

Les også:

<b>Åtte årslønner for en leilighet</b>

<b>Mamma og pappa må bla opp</b>

<b>- Uvanlig stor risiko for at det går uvanlig ille med boligprisene</b>

<i><b>Derfor tar du feil, Hermanrud!</b></i>

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.