I fjor var årslønnsveksten lav fordi bonuser og engangstillegg var lave.

Lønnstallene for industri og varehandel de to først kvartalene i år kunne tyde på at slike tillegg nå er tilbake.

Men lønnsstatistikk for 3. kvartal, som legges frem av Statistisk sentralbyrå i dag, går motsatt vei.

- Det ser faktisk mer beskjedent ut enn jeg fryktet, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til DN.no.

Mindre bonus
Lønnsindeksen for gjennomsnittlig avtalt månedslønn for heltidsansatte i industri økte med 2,8 prosent fra 2. kvartal 2010 til 3. kvartal 2010. Økningen var på 0,7 prosent i tilsvarende periode i 2009.  

Lønnsindeksen for gjennomsnittlig månedslønn i industri gikk til sammenligning ned med 0,8 prosent i 3. kvartal. Det betyr at uregelmessige tillegg og bonusutbetalinger i gjennomsnitt er lavere nå enn i 2. kvartal 2010.

Juel mener tallene er interessante fordi de fanger opp det meste av det som er blitt gitt av lokale lønnstillegg i år.

Lønnsindeksen for avtalt månedslønn for heltidsansatte i bygge- og anleggsvirksomhet økte med 0,9 prosent i 3. kvartal 2010. Den tilsvarende veksten i varehandel og olje- og gassutvinning var på henholdsvis 0,5 og 2,5 prosent.

- Moderat lønnsvekst
- Det er nesten ikke noe økning i engangsutbetalinger og bonuser. Så det trakk lønnindeksen for industri og varehandel ned sammenliknet med situasjonen i andre kvartal. Men ser du på avtalt lønn, er det en oppgang i lokale faste tillegg. Så i sum er lønnsveksten moderat, sier Juel.

Norges Banks anslag er en lønnsvekst på 3,5 prosent.

- Og vi ser ut til å havne på rundt det, sier Juel.

Les også:
Her er de heteste jobbtrendene
Ikke noe gullår for siviløkonomene
Jobber ekstra - lever fett
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.