Økte lønnsforskjeller, økt arbeidsinnvandring, skyhøye boligpriser og mer luksus og egenpleie kjennetegner velstandsutviklingen i Norge. Og i oljeregionen Stavanger er endringene mer synlige enn i resten av landet.

Behovet for arbeidsinnvandrere er stort, boligprisene er de høyeste i landet, formuene øker mest, og det samme gjør inntektsforskjellene. Ingen annen by i Norge har hatt større prisvekst i boligmarkedet enn Stavanger de siste årene. Bare Oslo kan konkurrere med kvadratmeterprisen i Stavanger.

Alt dette bidrar til at Stavanger blir Norges neste luksusby etter Oslo, tror både partner Carl Erik Krefting i Søylen Eiendom og trendanalytikere.

- Det krever en klar strategi for å få dette til, men Stavanger har helt klart potensial, sier Krefting til DN.no.

- Enorm velstandsvekst
Han peker på at de innflytelsesrike motehusene tenker nøye gjennom hvor de vil etablere seg, og at dette ofte er en prosess som tar flere år. Først nå begynner de å komme til Oslo.

- Jeg er ganske sikker på at Stavanger er neste by ut, men det vil nok ta litt tid, sier Carl Erik Krefting.

 

Trendanalytiker Ståle Økland i Global Retail Trends er av samme oppfatning:

- Stavanger har hatt en enorm velstandsvekst og ingenting tyder på at dette vil avta med det første. Her vil luksusbutikkene dukke opp etterhvert, sier han.

Men han er enig med Krefting i at en klar strategi er helt nødvendig.

- Disse luksusbutikkene etablerer seg ikke hvor som helst. De er avhengige av å få noen gater og områder i sentrum som er velegnet til formålet, og strøket må være "riktig". Jeg tror den største utfordringen ligger i å få den første luksusbutikken til å komme. Når én eller to er på plass, er terskelen lavere for andre til å etablere seg, sier Ståle Økland.

Som skapt for luksushandel
Sosialantropolog og trendanalytiker Gunn-Helen Øye i eye;watch mener Stavanger er en innovativ by hvor folk tør å frigjøre seg fra typisk norsk kultur - og som er som skapt for luksushandel:

- Stavanger har en friere kultur, folk her er mindre opptatt av jantelov enn i andre byer - og er troende til å kjøpe både en liten Chanel-veske og Hermés-veske på samme dag, sier hun til DN.no.

Les de andre sakene i DN.no´s luksusserie her:

- De vil støvsuge verden for luksusvarer
Luksusboom i Norge: Nå får Oslo sitt "fashion district"
Svir av titusener på luksustrening
- Spiser knekkebrød til frokost, lunsj og middag for å få råd til ny veske
Unngå å gå på en luksussmell

Les også:
- Luksus er et skjellsord i Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.