- Vi vet at kinesiske turister i økende grad reiser rundt i Europa og har shopping som en av sine hovedaktiviteter, sa reiseanalytiker Paz Casal i Euromonitor på World Travel Market i London tidligere i høst.

- Dette er en trend som vil bli enda tydeligere de neste fem årene, sier han ifølge newzealandske One News

Kinesiske besøkende i Europa alene setter av en tredjedel av feriebudsjettet sitt til shopping, anslår European Travel Commission, og ifølge Euromonitor er 95 prosent av kinesere i Louis Vuitton-butikker i Paris på organiserte turer.

Reiselivsdirektør Hilde Charlotte Solheim i Virke nikker bekreftende til den voksende trenden, som kommer frem i The Global Trends Report.

- De store vekstmarkedene i Asia vil få en kraftig vekst i middelklasse og overklasse i årene fremover, og vi ser allerede nå at pengesterke turister blant annet fra Kina, Indonesia og India drar på ferie med store shoppingbudsjetter, sier hun.

- Vi kommer til å se at de vil støvsuge verden for luksusvarer, legger hun til.

 

Straffer fortsatt Norge
The Global Trends Report spår en økning i feriepakker som har shopping som sin fremste turistattraksjon. Årsaken er den raske velstandsveksten i Brasil, Russland, India og Kina, noe som får nyrike innbyggere til å svi av mer penger på ferie - og luksusvarer. Men siden flere av disse landene har høy importskatt på luksusvarer, er det billigere for blant annet kinesere å reise til Europa og shoppe ting som designervesker og rådyre armbåndsur.

Til tross for at langt flere kinesere søkte om og fikk visum til Norge i første halvår i år enn ifjor, ifølge tall fra Utlendingsdirektoratet, er forholdet mellom Norge og Kina iskaldt.

Kinesiske myndigheter straffer fortsatt Norge etter at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk fredsprisen for to år siden, og noen provinser i Kina gikk ut og frarådet reiser til Norge tidligere i år.

- Dette førte til at Norge hadde en nedgang på ti prosent i kinesiske overnattinger i juli i år sammenlignet med ifjor, sier Hilde Charlotte Solheim, som sier de merker det kalde forholdet mellom Norge og Kina, selv om det ikke er full stans i turisttrafikken.

- Vi får håpe det normaliserer seg på sikt, sier hun.

 

Lyse tider for high end-segmentet
De kinesiske turistene som kommer til Norge legger imidlertid igjen store beløp:

- Kineserne har fått bedre privatøkonomi, og stadig flere kinesere tar seg råd til å reise til Europa. Jeg vil anslå at de bruker rundt 2000 kroner i døgnet når de ferierer her, sier reiselivsdirektøren.

Hun tror high end-segmentet for turister til Norge går lyse tider i møte:

- De nye pengesterke turistene gjør mer enn å handle hos Hermés, Gucci og Louis Vuitton når de ferierer i Europa, de er også høyt utdannede og kulturinteresserte mennesker som gjerne bruker mye penger på eksklusive events og dyr overnatting. En del av denne kaken kan Norge ta, men da må vi legge bedre til rette for det, sier Hilde Charlotte Solheim.

Les de andre sakene i DN.no´s luksusserie her:

Luksusboom i Norge: Nå får Oslo sitt "fashion district"
Svir av titusener på luksustrening
Unngå å gå på en luksussmell
Denne byen er Norges neste luksus-by
- Spiser knekkebrød til frokost, lunsj og middag for å få råd til ny veske

Les også: Egotrippen - den nye store reisetrenden

De nye storbyreisene - langt borte

Hit reiser vi i 2012 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.