Mer aktivitet: Flere går på visning og budrundene er tilbake, melder eiendomsmeglerkjedene. Stigning: DNB Eiendom mener januar vil ende med en prisstigning på 0,5 prosent på landsbasis.

Boligprisene nådde en foreløpig topp allerede i april ifjor, og frem til nyttår falt prisene drøyt fem prosent.

Derfor er det stor spenning knyttet til boligprisutviklingen i januar, som vanligvis har en solid prisstigning.

– Basert på det vi har sett så langt denne måneden tror vi boligprisene på landsbasis steg 0,5 prosent fra desember ifjor til januar i år, sier administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom.

Hittil i år har DNB eiendom solgt 298 boliger i Oslo, sammenlignet med totalt 287 i fjorårets første måned. Ifølge Halvorsen er visningene i Oslo og Akershus nå like godt besøkt som våren 2013.

- Hvis januar ender med en stigning på 0,5 prosent, er det litt svakere enn jeg hadde ventet, sier sjeføkonon Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse.

«Vil normalisere seg»
Halvorsen understreker at anslaget om at prisene i januar stiger 0,5 prosent ikke er en fasit, men er basert på hva tilsvarende boliger over hele landet ble omsatt for i desember.

Ifølge Halvorsen har DNB Eiendom rundt 20 prosent av markedet.

– Vi får fortsatt en forsiktig prisoppgang utover våren, og tror vil boligmarkedet vil normalisere seg utover året, sier Halvorsen, som venter at omsetningen vil havne på samme nivå som i 2013.

Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) legger frem sin landsomfattende prisstatistikk for januar 5. februar.

«Selges til prisantydning»
Eiendomsmegler 1 kniver med DNB Eiendom om å være Norges største eiendomsmeglerkjede.

– Hittil i januar har vi solgt 176 boliger mot 177 i periode ifjor, sier administrerende direktør Odd Nymark i Eiendomsmegler 1 Oslo Akershus.

Likevel ender noe færre av visningene med salg.

– Gjennomsnittsarealet på boligene har vært høyere i år enn ifjor. Dette forteller oss at det ikke bare er de mindre leilighetene som blir solgt om dagen.

– Av våre boligomsetninger hittil i 2014, ser vi at det i snitt blir solgt til prisantydning, sier Nymark, som forventer uendrede priser fra desember til januar.

«Bedre enn ifjor»
– Vi har en målbart bedre januar enn ifjor, sier kjedeleder Frode Furuhovde i Privatmegleren.

Ifjor endte januar med 815 solgte boliger, mens kjeden nå er i ferd med å passere 1000 solgte boliger denne måneden.

– Flere folk kommer på visning, og det kommer inn flere bud per eiendom. Ut fra rapportene jeg får fra våre meglere, blir jeg ikke overrasket om vi får en prisoppgang denne måneden, sier Furuhovde.

– Vi tror på en positiv boligprisvekst i januar, men på et markert lavere nivå enn hva vi tidligere er vant med. Visningene er jevnt over godt besøkt, og flere deltar i budrundene sammenlignet med i høst. Dette, kombinert med mange nye objekter til salgs, skulle tilsi en økning i boligprisene, sier administrerende direktør Hedda Ulvness i Eie.

Eie har hatt omsetning på 168 eiendommer hittil i år. Sammenlignet med ifjor er det en økning på 21 prosent, ifølge UIvness.

Gjetter opp
Daglig leder Jon Haugen i Obos eiendomsmeglere mener bildet ser relativt likt ut med januar 2013.

– Vi har solgt 164 boliger hittil i år mot 179. Jeg gjetter på en svak prisstigning denne måneden, i hvert fall i Oslo, sier Haugen.

Les også: - Nei, nei, nei. Norske boliger er det siste jeg ville investert i!


<b>Nå tror de på boligprisfall</b>

bjorn.mikalsen@dn.no
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.