2012 har vært et knallgodt år for norske forbrukere.

2013 blir enda bedre, tror økonomene i Nordea Markets.

Det er superkombinasjonen god lønnsvekst, sterk sysselsettingsvekst, lav prisvekst og lav rente som sikrer norske forbrukere mye ekstra å rutte med. Det har også gitt utslag i sterk vekst i privat forbruk så langt i år.

Høyere boligpriser
De som allerede er boligeiere, kan regne med en solid økning i boligformuen også de kommende årene, mener Nordea.

Etterspørselen etter boliger holder seg høy som følge av fortsatt lave renter, sterk vekst i inntektene, godt arbeidsmarked og høy befolkningsvekst, ifølge rapporten Nordisk økonomisk oversikt, som Nordea legger frem idag.

- Den sterke veksten i boligbyggingen letter nok noe på presset i boligmarkedet, men det er vanskelig å bygge seg ut av en slik vekst i etterspørselen etter å eie egen bolig som det vi nå har. Vi anslår en vekst i boligprisene på 7 prosent i 2013 og 4-6 prosent i 2014. Det er grunn til å vente at boliginvesteringene fremover vil vokse ytterligere, skriver Nordea.

En bolig som kostet 3 millioner kroner ved utgangen av 2012 kan dermed koste 3,4 millioner kroner ved utgangen av 2014, om Nordeas prognoser slår til.

I går ble det lagt frem tall som viser at boligeprisene har steget 7,5 prosent det siste året.

Her kan du sjekke boligprisutviklingen der du bor

Fortsatt lav rente
De siste fire til fem månedene har veksten i detaljhandelen vært svakere enn i begynnelsen av året, men ifølge Nordea er forbruket fortsatt høyt og nordmenn bruker nå mer penger på reiser og tjenester.

- Neste år anslår vi noe lavere, men fortsatt solid vekst i kjøpekraften, skriver Nordea.

Det vil vare frem til 2014, der en viss renteoppgang vil gi lavere vekst i kjøpekraften. Husholdningenes sparerate ventes å øke ytterligere fra et allerede høyt nivå

Uansett vil ikke renten slå altfor hardt. Lav inflasjon og stabil lønnsvekst på litt over 4 prosent betyr at Norges Bank ikke har hast med å få opp rentene.

- Vi regner med at første renteøkning kommer i annet halvår 2013. Selv om vi ikke tror på noen renteøkninger hos handelspartnerne vil markedene trolig begynne å prise inn noe renteoppgang internasjonalt i 2014, skriver Nordea.

Det vil gjøre det lettere for Norges Bank å sette opp norske renter uten en kraftig styrking av kronen.

- I 2014 regner vi med at styringsrenten settes opp internasjonalt, og vi venter det året tre renteøkninger fra Norges Bank på 25 basispunkter, skriver Nordea. Det gir en styringsrente på 2,5 prosent ved utgangen av 2014.

Kan få bankinnstramming
En renteøkning kan også bli forskjøvet ytterligere ut i tid hvis Finansdepartementet neste år skulle vedta at bankene må bygge opp en motsyklisk kapitalbuffer.

- Det vil isolert sett kunne virke likt på kunderentene som en heving av styringsrenten på 0,25 prosentpoeng, og i en periode mer dersom bankene skulle legge opp til å øke egenkapitalen gjennom høyere inntjening, skriver Nordea.

En motsyklisk kapitalbuffer vil også kunne gjøre at bankene strammer ytterligere inn på kredittpraksisen, noe som vil dempe aktivitetsveksten i økonomien. Allerede i mars kan Norges Bank tilråde at Finansdepartementet pålegger bankene motsyklisk kapitalbuffer, men et konkret vedtak kan komme til å drøye til etter sommeren, tror Nordea.

Les også: Slik blir økonomien i 2013

Slik overtaler du banken til å sette ned boliglånsrenten
Leiligheter drar fra i prisgaloppen

Boligmarkedet: - Noe «litt guffent» i gjære (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.