- Vi lurer på hvorfor det er så få i Norge som har fast rente på boliglånet, sier sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank til DN.no.

Nordmenn skyr fastrente. Totalt av det nordmenn har lånt, var fastrenteandelen kun 6,7 prosent i tredje kvartal, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå.

Andelen er like lav dette kvartalet som ved utgangen av andre kvartal i år.

- Det er et mysterium. Enten har nordmenn så god økonomi at de tåler periodene med høy rente, eller så gambler de på at de vil slå markedet med flytende rente, sier Jullum.

Beste effektive rente er i dag er rundt 4,2 prosent, og den beste flytende renten ligger rundt 3,2 prosent.

 

- Fornuftig å binde
Både senioranalytiker i Nordea Markets Gaute Marius Langeland og Frank Jullum oppfordrer nå til å binde renten.

- Vi anbefaler å gjøre rentesikringen nå som du kan og ikke når du , sier Jullum i Fokus Bank.

Sjeføkonomen sier det forventes at Norges Bank vil sette opp renten i samme tempo som Den europeiske sentralbank i tre til fem år fremover.

- Jeg synes dette er interessant - men hvis jeg skulle veddet på noe, ville jeg veddet på at Norges Bank setter opp renten raskere enn Den europeiske sentralbank, sier Jullum, og legger til:

- I så fall vil det nå være fornuftig å binde renten, poengterer han.

Han tror diskusjonen rundt om Norges Bank kommer til å sette opp renten kan komme allerede på nyåret.

- Når Norges Bank setter opp renten, vil de lange rentene også stige. Det er vanskelig å si når dette vil skje, men vi tror at diskusjonen kan komme opp ganske tidlig i 2011, sier Jullum.

Styrer unna ti år
Langeland i Nordea Markets anbefaler også å binde renten. I august og september oppfordret han kunder til å binde i ti år.

- Da var vi klare på at kundene måtte binde - så langt som opptil ti år. Nå ville holdt meg til løpetid på inntil fem år, fordi de lengste rentene har kommet et godt stykke opp, sier Langeland til DN.no, og begrunner:

- Timingen nå er ikke like god som den var i august og september. Skal du binde renten i dag ville jeg derfor ikke gått så langt, men det er altså billig å binde renten for fem år, sier Langeland.

Lurt for gjeldstyngede
Å binde renten gir større forutsigbarhet for rentekostnader i bindingsperioden og kan ofte regnes som en forsikring mot renteøkninger.

- Det er ikke slik at jeg sier "du må skynde deg å fastsette renten før jul", for eksempel, "hvis ikke går det gærent". Men jeg synes det nå er et interessant tidspunkt å benytte sjansen. Uansett vil det være lurt å binde renten for dem som har mye gjeld i forhold til inntektene, sier Jullum til DN.no.

Uendret fra andre kvartal
Færre bandt renten dette kvartalet, sammenlignet med samme kvartal i 2009. SSB-statistikk viser en nedgang på 0,7 prosentpoeng.

Andelen som har bundet renten har falt gjennom 2010, fra 7,3 prosent ved utgangen av fjerde kvartal 2009.

Unntaket fra trenden er utlån fra de statlige låneinstituttene til lønnstakere, som økte fra 18,9 prosent til 20,6 prosent fra andre kvartal til tredje kvartal i 2010.

Selv om denne andelen økte i tredje kvartal, er den fortsatt betydelig lavere enn for fem år siden, da den høyeste andelen fant sted på drøyt 47 prosent.

DN.no/kalkulator:
Sjekk hvor mye du kan låne
Sjekk hva en renteendring betyr for deg før og etter skatt

<a href="http://www.dn.no/kalkulator/article1638340.ece"><b>Finn beste boliglån - fast rente</b></a>
<b>Finn beste boliglån - flytende rente</b>

Les også:
<b>- Sør-Europa har bevilget seg en veldig høy levestandard</b>
<b>SAP må betale 8 mrd for piratvirksomhet</b>
<b>Spår mange mørke år for USA</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.