Boligprisene falt med 0,8 prosent i juli sammenliknet med juni , viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av analysesbyrået Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).

Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene likevel 0,8 prosent i forhold til juni.

Den underliggende prisutviklingen er dermed positiv.

Prisveksten er fortsatt sterkt med en økning på 7,8 prosent fra juli 2011.

Dyrere leiligheter
Gjennomsnittlig kvadratmeterpris er nå 29.600 kroner. Da boligprisene var på det laveste etter finanskrisen, bunnet boligprisene i desember 2008 med en kvadratmeterpris på 21.000 kroner.

- Prisutviklingen i juli er som forventet. Etter en sterk prisvekst første halvår følger boligmarkedet en normal sesongutvikling i feriemånedene med noe lavere priser og mindre aktivitet i mai og juni, sier nestleder Leif J. Laugen i EFF.

Prisene endret seg ulikt for de forskjellige boligtypene fra juni til juli:

- Ferievanene for de ulike målgruppene i boligmarkedet kan i stor grad forklare prisvariasjonene. Barnefamilier som ønsker seg større bolig er lite aktive i skoleferien, mens studenter og førstegangsetablerere er svært aktive. Dette bidrar til fortsatt prisvekst for leiligheter i juli, sier Laugen.

<b>Sjekk boligprisene der du bor</b>

Raskere salg enn i fjor
Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger omsatt i juli var 33 dager. Det er 10 dager mer enn i juni, men 2 dager raskere enn i juli 2011.

Formidlingstiden er definert som tiden fra siste gang en bolig ble annonsert for salg på Finn.no til den registreres som solgt.




Laveste boligtilbud på seks år
Nå ligger det 9.559 boliger på Finn.no, mot 13.415 foregående måned.

Det er det laveste antallet siden 2006.

- Det er naturlig nok få nye objekter som legges ut i juli. Mange boliger som selges denne måneden er boliger som er lagt ut for salg tidligere. Juli står derfor i sterk kontrast til utviklingen i boligmarkedet i første halvår da vi hadde rekordmange omsetninger av bruktboliger. Unntakene er studentbyene Trondheim, Tromsø og til en viss grad Bergen, hvor det har vært god aktivitet i leilighetsmarkedet også i juli, sier Laugen.

I juli ble det formidlet 3.480 boliger, mot mot 9.510 boliger i juni (juni-tallene er revidert opp fra 8.340).

Statistikken er produsert 2-3 dager før månedsslutt. Antall formidlede boliger pleier å stige rundt 15 prosent når statistikken revideres måneden etter. Legges detet til grunn ble det trolig formidlet rundt 4.000 boliger i juli.

Les også:
- Vi har fått en superklasse, en boligadel
Bytter villa mot byluksus
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.