Dagens Næringsliv skrev igår om det store antallet seniorer som bytter ut villaer med dyre, sentrale leiligheter.

Professor i økonomisk historie ved Norges Handelshøyskole (NHH) Ola Grytten sier unge ikke har noen sjanse mot seniorene i budrundene.

– De er fullstendig overlegne på leilighetsmarkedet. I praksis har vi fått en superklasse, en boligadel. De gjør det vanskeligere for yngre boligkjøpere, helt ufrivillig, fordi de er så kapitalsterke. Du får helt klare vinnere og helt klare tapere på boligmarkedet. Både fordi det bygges færre boliger for dem, og fordi de ikke har noen sjanse mot seniorene i budrunden, sier Grytten til DN.

Han forteller om en etterkrigsgenerasjon som har fått kjøpe sine boliger rimelig, vokst opp i perioder med stor sysselsetting, og som til forskjell fra generasjonene før dem – da kvinnene som regel kun bidro med en biinntekt – har opplevd at begge ektefeller har fullverdig inntekt. Skattefradraget på boligrenter kunne i deres etableringsår ligge på rundt 70 prosent av renteutgiftene, mot dagens 28 prosent. Realrenten var mellom 1945 og 1990 ofte negativ, tatt i betraktning den høye inflasjonen. Dermed kunne denne generasjonen faktisk tjene på bolig- og studielån.

Dette opprører ungdomspolitikere, som selv sliter med å komme seg inn på markedet.

Ønsker eiendomsskatt
Leder i Sosialistisk Ungdom, Andreas Halse, mener eiendomsskatt er riktig bøtemiddel:

– Vi trenger omfordeling, ikke bare fra rik til fattig, men mellom generasjonene. Vi er en generasjon ungdommer som ikke kan akseptere at de som er eldre enn oss trekker stigen opp etter seg. Vi må innføre eiendomsskatt, og gjerne beskatte ganske tungt fra og med bolig nummer to, sier Halse til Dagens Næringsliv.

Selv leier han, og skulle ønske han kom seg inn på boligmarkedet. Men det er ikke lett med en årslønn på 270.000 kroner, mener han.

Også økonomiprofessor Ola Grytten tror eiendomsskatt ville hjulpet de unge på boligmarkedet.

– Eiendomsskatt med bunnfradrag som enten går på hvor stor eiendommen er eller hvor stor formuen er, kan være en løsning. Da er det seniorene som vil rammes hardest, fordi det som oftest er dem som har størst bolig og formue. Slik skatt vil gi dem med små leiligheter eller liten formue en fordel på boligmarkedet, som ofte er de unge. Men jeg mener ikke nødvendigvis at det er riktig å innføre slik skatt, sier økonomiprofessoren til Dagens Næringsliv.

Les reaksjonene og kommentarene til alle ungdomspolitikerne i Dagens Næringsliv onsdag.


Les også: Styr unna små leiligheter


Økonomene vil ha høyere boligskatt


- Muligheter for sommerkupp i boligmarkedet


- Den økonomiske boblen Norge har levd i vil sprekke (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.