Tegnene på at boligmarkedet i Norge er i ferd med å kjølne av, blir stadig flere.

Boligprisene har falt i fire av de seks siste månedene. Nyboligsalget stuper , særlig i hovedstaden. Flere sliter med å selge . Norges største meglerhus spår at det kun er ett år igjen med boligprisvekst .

Samtidig synes flere banker å ta høyde for et langt tregere boligmarked.

Får nei til mellomfinansiering
Kilder tett på boligmarkedet som DN.no har snakket med forteller at bankene for eksempel har blitt langt mer restriktive med å gi såkalt mellomfinansiering. Det vil si lån til kjøp av ny bolig i påvente at den gamle skal bli solgt.

- Vi hører stadig flere historier som underbygger en innskjerping hos bankene, sier Leif J. Laugen som er administrerende direktør i eiendomsmeglerkjeden Krogsveen.

Laugen, som også er nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF), er imidlertid ikke overrasket.

- Det er en innstramning som er naturlig ut fra bakenforliggende årsaker som kapitalkrav og et noe mer reservert syn på boligprisutviklingen, sier han til DN.no.

Østlendingen Roger Beggerud (45) merket bankenes nervøsitet allerede i fjor høst. Da planla han å flytte fra Arendal der han har bodd de siste ti årene, tilbake til Østlandet. Da han kontaktet banken sin for å be om lån til å kjøpe fikk han nei.

- Tilbakemeldingen var helt klar: Selg først eller skaff minst 15 prosent fri egenkapital på annen måte før du får kjøpe en ny bolig, forteller Beggerud.

Banken understreket at han hadde mer enn god nok inntekt til å betjene et nytt lån. Begrunnelsen for avslaget var generell usikkerhet knyttet til hvor lang tid det nå vil ta å selge den gamle boligen, og at prisen kan bli lavere enn forventet, forteller han.

Uhell i spill, hell i kjærlighet
Beggerud bestemte seg derfor for å utsette flytting og kjøp av ny bolig til han hadde solgt. I vår la han ut boligen og fikk takst etter tre uker i markedet.

Men likevel har ikke Beggerud kjøpt ny bolig, slik han egentlig planla.

- Nei, for mens jeg ventet på å selge den gamle boligen min endret livet seg. Jeg traff en dame, humrer Beggerud.

Nå har han flyttet sammen med kjæresten sin som bor i Mo i Rana i Nordland.

Som en skjebnens ironi kan han takke bankens avslag på hans første lånesøknad for at han fant kjærligheten.

- Hadde jeg fått mellomfinansiering i høst, ville jeg ikke truffet henne. Da hadde jeg kjøpt meg en ny bolig og vært på en helt annen kant av landet enn der jeg traff henne.






Bankene avviser innstramninger
En annen boligkjøper forteller at DNB skal ha blitt spesielt tilbakeholdne i det siste med å gi mellomfinansiering.

- Vi fikk klar beskjed om å selge først, før vi kunne få nytt lån til ny bolig. Da vi fortalte det til megleren vår sa han: Å, dere har DNB ja. Han rådet oss til å undersøke med andre banker og der fikk vi mellomfinansiering på én dag.

I DNB avviser de at flere enn før blir bedt om å selge før de kjøper.

- Vi har ikke strammet inn generelt på mellomfinansiering. De som har økonomi til å bære dette får som regel ordnet det. Vi følger likevel tett med på utviklingen i markedet, og har et bevisst forhold til den risikoen det ligger i en slik mellomfinansieringsperiode, sier konserndirektør for kommunikasjon Thomas Midteide i DNB.

Han avviser også at banken tror, eller at det faktisk er stor fare for å bli sittende i saksen om man kjøper ny bolig før man har solgt den gamle.

- I det store og hele er det ikke noen grunn til å selge før man kjøper. Det er fortsatt rask boligomsetning i de store byene. Det er litt annerledes for dem som har ukurante boliger eller som bor i områder hvor det kan ta lang tid å selge. Et eksempel kan være Agderfylkene, sier han og legger til:

- Noen sover bedre om natta hvis de selger først, men vi har ikke noe generelt råd om å gjøre det.

Verken Danske Bank (Fokus Bank) eller Nordea vil bekrefte at det gått ut pålegg om å stramme inn på mellomfinansering.

- Men det er viktig å se an om kunden klarer å sitte med to boliger, det er det som er utfordringen. En tommelfingerregel er at kunden må kunne klare å betjene to lån i tre måneder. Og det er ingen endring hos oss der, sier kommunikasjonsdirektør Rune Kibsgaard Sjøhelle i Nordea.

- Også kundene har blitt mer forsiktige
Kunder som møter en kald skulder i banken har enn så lenge gode muligheter til å få finansieringen de trenger andre steder. Man kan selv kontakte andre banker, eller bruke en lånemegler.

Boliglånsmegleren Eiendomfinans opplever også at bankene har blitt noe strengere med melllomfinansiering. I tillegg til at noen banker sier blankt nei, er det andre banker som legger til grunn meget forsiktige forventede salgssummer på boligen man har.

- Det vil si at man får låne noe mindre på eksisterende bolig enn tidligere og at tilgangen på mellomfinansiering dermed blir lavere, sier daglig leder Tom Gusland Nielsen i Eiendomsfinans.

Han påpeker samtidig at også kundene begynner å bli mer forsiktige.

- Flere ønsker å ha inngått avtale om salg av nåværende bolig før de legger inn bud på ny bolig. Altså et litt mer avventende marked for tiden, sier Nielsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.