Finanstilsynet la i dag frem rapporten "Finansielt utsyn 2013". I rapporten hevdes det at boligbyggingen nå holder tritt med økningen i antall husholdinger i Norge, og at en forverring av økonomien i Norge eller bedring i økonomien i Europa kan bidra til et fremtidig overskudd av boliger - og dermed fallende priser.

Les saken: Finanstilsynet: Arbeidsinnvandringen kan utløse boligkrakket

Både tallene og konklusjonen står i skarp kontrast til budskapet fra både banker og boligutbyggere i Norge. De har i lang tid påpekt at det bygges alt for få boliger til å møte etterspørselen fra den kraftige befolkningsøkningen i Norge.

Direktør i Finanstilsynet, Morten Baltzersen, sier til DN.no at at det ikke kan utelukkes at boligprisene i fremtiden kan falle, og at dette er en banal påpekning.

- Prisene beviser at Finanstilsynet tar feil
Det er administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening (Boligprodusentene), Per Jæger, helt uenig i.

- Baltzersen har en rolle og bakgrunn som handler om å beskytte bankenes interesser. Det er legitimt, men kanskje også en grunn til at han beskriver situasjonen som han gjør, sier Jæger.

Boligprodusentene mener det bygges mange tusen færre boliger i Norge i dag, enn det som må til for å dekke behovet som følge av dagens og fremtidens befolkningsøkning.

- Hadde vi hatt den balansen i markedet som Finanstilsynet hevder, hadde vi ikke hatt den prisveksten på boliger som vi ser i dag, mener Jæger.

Han mener også forutsetningen om at strømmen av arbeidsinnvandrerne til Norge vil stoppe opp, og at de som allerede har kommet vil reise hjem hvis økonomien forverrer seg i Norge eller blir mye bedre i Europa, er feil.

- Hadde alle arbeidsinnvandrere i Norge jobbet innen bygg og anlegg, ville de nok reist hjem. Men vi har også en oljeindustri som importerer arbeidskraft, og det vil de nok gjøre i mange år til. Dessuten ser vi at mer og mer av arbeidsinnvandringen kommer som følge av et behov for arbeidere innen helse- og sosialsektoren. Vi blir flere og flere eldre, og det behovet for arbeidskraft vil ikke falle bort, mener Jæger.

Oppdemmet behov
Finanstilsynet viser i sin rapport til tall fra Statistisk sentralbyrå som indikerer at veksten i nye boliger i 2012 passerte veksten i antall nye husholdninger - at tilbudssiden i boligmarkedet med andre ord er i ferd med å styrkes, ikke svekkes ytterligere slik blant andre boligprodusentene hevder.

Men også disse tallene gir et misvisende bilde, mener Jæger i Boligprodusentene. Forkl#229en på at antall husholdninger ikke stiger selv om befolkningen gjør det, kan være en opphopning av mennesker i eksisterende boliger, mener han.

- De høye boligprisene gjør at flere blir tvunget til å bo hjemme lengre enn tidligere, før de flytter ut og stifter familie. Det er med andre ord et oppdemmet behov.

Det kommer i tillegg til at boligbyggingen, også i Finanstilsynets tall, i flere år har ligget under veksten i antall husholdninger, og dermed generert et underskudd det vil ta flere år med overskudd å dekke opp for.

Jæger mistenker Finanstilsynet for å ha bankenes beste i tankene når de nå argumenterer for at boligbyggingen er høy nok.

Sjefen for Boligprodusentene mener det vil være en katastrofe dersom Finanstilsynets advarsler slukes med søkk og snøre.

- Jeg er livredd for at man skal konkludere med at ikke trengs å bygges flere boliger. Vi legger til grunn at SSBs anslag for befolkingsveksten fremover er riktig. Hvis de tar feil, trenger vi ikke flere politifolk, eller bygge jernbane sånn som vi gjør nå. Hele samfunnet for øvrig innretter seg etter SSBs prognoser, og vi tar også vår del av ansvaret, understreker Jæger.

Les også: Så lite skal til for å utløse norsk krise (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.