Boligprisstatistikken for januar overrasket de fleste i dag, inkludert boligmeglerne selv.

Boligprisene steg 4,8 prosent fra desember i fjor til januar i år, og kraftigere januarstigning enn det har man ikke sett i årene 2003-2008.

Justert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,8 prosent.

Les:
<b>Boligprisene stiger igjen</b>
<b>Også OBOS- prisene stiger </b>
<b>Kjempeoverraskelse fra boligbygger</b>

- Ingen bonanza
Også professor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole ble tatt på sengen av den sterke stigningen.

- Men jeg tror ikke dette betyr at boligprisene har snudd.

Les også: - For tidlig å friskmelde boligmarkedet

  Heller ikke professor Hilde C. Bjørnland ved Handelshøyskolen BI tror prisoppgangen er noe stort mer enn et blaff.

- Det er ikke slik at det har vært en bonanza i boligmarkedet, sier Bjørnland til DN.no, etter å ha studert bakgrunnstallene.

- Det selges færre boliger enn i samme periode i fjor og det tar lengre tid å omsette boligene. Hadde det derimot blitt solgt flere boliger enn ifjor, ville jeg sagt at det er en indikasjon på at mange nå har mer potensial til å kjøpe. Men jeg tror vi nå vil se at de som har god råd vil være i markedet igjen, mens det vil gå tregt blant unge og uetablerte som ikke så lett får lån, spår hun.



2,9-4,7 prosent


I desember står boligmarkedet relativt stille fordi folk ikke går på visning, fordi de er opptatt med andre ting, men når julen er unnagjort har folk igjen tid til å se på boliger.


I januar er det mange kjøpere i markedet, samtidig som det er relativt få boliger til salgs. Og når det er mange om beinet, får man et prisløft.

Både BIs Bjørnland og NHHs Grytten peker på den ekstremt trege høsten som en forkl#229 på prisoppgangen nå.

En annen plausibel forkl#229, mener Grytten, er det raske og massive kuttet i rentene, samt forventningene om ytterligere kutt.

- Det rentesjokket vi har fått har virket veldig positivt, sier han.



Risikerer å lure seg selv
Men nettopp det raske og kraftige rentefallet som tiltak mot den ventede lavkonjunkturen utgjør også en fare for at prisene nok en gang stiger mer enn det er grunnlag for.

- Vi har bare sett begynnelsen på nedgangskonjunkturen. Og hva skjer når den setter inn for alvor, og det ikke er mer rente å kutte på? spør professoren før han svarer selv.

- Da tror jeg på et videre fall i boligprisene, et fall som blir betydelig i 2009, sier Grytten.

- Så de som nå kaster seg ut i boligmarkedet basert på lavere renter og kortsiktig prisstigning, risikerer å lure seg selv?

- Ja.

Sørger ikke om han bommer
Også BI-professor Hilde Bjørnland trekker frem konjunkturutsiktene. Folks jobbsikkerhet er viktigere enn renten akkurat her og nå, mener hun.

- Du skal ikke bare betjene lånet i dag. Renten vil stige igjen og du skal betjene lånet om ti år også. Det er fortsatt stor usikkerhet om hvordan norsk økonomi vil utvikle seg. Dersom ledigheten blir større enn anslått, vil det virke negativt på boligmarkedet i 2009, sier Bjørnland.

NHH-professor Ola Grytten ønsker av grunnene nevnt over ikke å endre sine spådommer om betydelig prisfall i året som kommer. Men han blir ikke skuffet om han bommer.

- Jeg sørger ikke over at statistikken for januar var langt mer positiv enn ventet. Det kan være et tegn på at nedturen ikke blir så dramatisk som man frykter, og det er i så fall bra. Men man må i alle fall se februar- og mars-statistikken først før man konkluderer i den retning, sier Grytten.

<b>Sjekk boligprisene der du bor</b>

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.