Da Norges Bank kuttet pengemarkedsrenten med hele 1,75 prosent i desember, utløste det et ras av kutt i boliglånsrentene hos banker landet rundt.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem la samtidig frem en ny renteprognose som varslet om et kutt på 50 basispunkter i februar og 25 basispunkter i mars.

Her får du beste rente

Norges Bank har rentemøte nå på onsdag, og da er det ventet at Gjedrem og co vil kutte renten med 50 basispunkter.

Hvis så skjer, vil styringsrenten altså falle fra 3,0 prosent til 2, 5 prosent.

- Hvis renten kuttes nå på onsdag, tror vi at de fleste bankene vil følge på med kutt i boliglånsrenten, sier analytiker Camilla Viland hos DnB Nor Markets.

Les: - Boligrente på 2-tallet

Klingende mynt nummer en og to
Dermed kan det komme nye kutt like etter at forrige rentekutt har begynt å slå inn hos gjeldsslavene.

- Bankene meldte om kutt i boliglånsrenten i kjølvannet av rentekuttet i desember. Dette har ikke trådt i kraft før i slutten av januar, sier bankanalytiker Tom R. Svendsen. Han er pensjonert, men fortsatt aktiv.

Beste boliglånsrente innenfor 60 prosent belåningsgrad er nå på mellom 4,5 og 5 prosent, ifølge Svendsen.





Enda mer på lengre sikt
Viland tror imidlertid ikke boliglånsrenten vil bli redusert fullt så mye om i desember, da styringsrentekuttet var historisk høyt.

Les: Gjedrem kutter 1,75

Det trenger likevel ikke bety så mye. Forventningene er nemlig at styringsrenten skal enda lenger ned.

- I løpet av våren tror vi den vil kuttes til 1,5 prosent, og det vil få betydelig effekt også på boliglånsrenten, sier Viland.

DnB Nor Markets tror på en rentebunn på 1,5 prosent.

- Vi vil altså få ganske betydelige kutt i forhold til det vi har fått til nå, sier Viland.

Senker bunnen
Nordea går enda lengre, og tror renten skal ned til 1, 25 prosent.

Les: - Renten skal ned til 1,25 %

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets mener Norges Bank vil stå fast ved planen om å kutte kutte renten med 0,5 prosentpoeng på rentemøtet i onsdag.

- Men når vi ser dagens (ledighets- , red.anm) tall i sammenheng med det vi oppfatter som en noe beskjeden offentlig stimuleringspakke, får det oss til å fokusere på muligheten av at rentebunnen kan bli lavere enn de 1,5 prosent vi til nå har sett for oss, skrev Mork i morgenrapporten fra meglerhuset fredag.

Nibor, ikke styringsrenten
Svendsen påpeker at forutsetningen for at boliglånsrenten senkes, er at nibor faller. Nibor er renten bankene betaler for lån seg i mellom.

- Tremåneders nibor er nå på 3,5 prosentpoeng, og det er 50 punkter mer enn styringsrenten. Det betyr at situasjonen begynner å bli mer normal, sier Svendsen.

Nibor-renten har i perioder i høst ligget langt over styringsrenten. Stort sprik mellom styringsrente og nibor forteller om høyt risikopåslag for lån bankene gir til hverandre, med andre ord friksjon i pengemarkedet. Dette spriket er nå på mer normale nivåer.

- Under normale tilstander vil en nedsettelse av styringsrenten føre til en nedsettelse av boliglånsrentene. Det er absolutt grunnlag for å forvente at vi får en fortsatt nedsettelse av boliglånsrentene, sier Svendsen, og skyter inn at hvor mye, det kommer an på Nibor.

Like raskt ned som opp
Svendsen minner også om hvordan bankene handlet da rentene sist ble satt opp.

- Når nibor fungerer normalt må forbrukerne kunne forvente at bankene setter renten like raskt ned som de satte den opp, sier Svendsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.