Etter en rekke dårlige nyheter om tilstanden i norsk økonomi har forventningene om ytterligere kutt i styringsrenten økt kraftig de siste dagene.

I rentemarkedet prises det nå inn at den viktige tremånedersrenten i pengemarkedet, som er utgangspunktet for bankenes utlånsrenter, vil ligge på litt over to prosent i september i år. Det vil i så fall bety at Norges Bank senker styringsrenten til under 1,5 prosent i løpet av sommeren.

Men det vil også bety at norske boliglånskunder kan ha enda flere gladmeldinger å se frem til.

- Med en pengemarkedsrente på rundt to prosent skal beste boliglånsrente ligge svakt i underkant av tre prosent, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.no.



De siste dagers fall i forventet pengemarkedsrentene gir også støtte til Nordeas syn på utviklingen i styringsrenten. I en oppdatert prognose som meglerhuset la frem mandag sikter Nordea-økonomene seg inn mot at Norges Bank kutter styringsrenten helt ned til 1,25 prosent på seks måneders sikt.

Les hele saken: - Renten skal ned til 1,25 %

Tradisjonelt har pengemarkedsrentene ligget noen få tidels prosentpoeng over styringsrenten. Etter at kredittkrisen slo til sommeren 2007 har imidlertid forskjellen mellom styringsrente og pengemarkedsrente økt dramatisk. Bankene har tatt seg bedre betalt for å låne penger til hverandre på grunn av frykt for tap og konkurser hos motparten.

I dag ligger differansen mellom styringsrente og pengemarkedsrente på rundt 0,8 prosentpoeng dersom man tar høyde for at markedet priser inn et rentekutt på 0,5 prosent på rentemøtet kommende onsdag. Differansen er imidlertid langt mindre enn for bare noen få måneder siden. Dersom det skjer en ytterligere forbedring i markedet vil det kunne bety enda lavere boliglånsrente utover høsten.

  Seniorøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities er nesten like optimistisk som Bruce på lånekundenes vegne. Han tror en pengemarkedsrente på rundt to prosent vil gi en boliglånsrente "godt ned på tretallet".

- Og kanskje nærmer den seg tre blank, sier Wilhelmsen i til DN.no.

Men i motsetning til Bruce holder han fortsatt på at Norges Bank stopper å kutte når styringsrenten har nådd to prosent. Foreløpig er han komfortabel med anslaget, selv om markedet priser inn enda mer aggressive kutt fra sentralbanken.

- Men vi innrømmer at nyhetene vi har fått om norsk økonomi i det siste innebærer at risikoen er størst på nedsiden av prognosen. Det betyr at det ikke er utenkelig at styringsrenten kommer ned på 1,5 prosent, sier Wilhelmsen.

I går ble det lagt frem overraskende positive tall fra boligmarkedet.

Les sakene:
Boligprisene stiger igjen
- For tidlig å friskmelde boligmarkedet
Frykter at boligkjøperne lar seg lure utpå

Bruce mener en kraftig nedtur internasjonalt, kombinert med sterkere kronekurs vil svekke eksportnæringen ytterligere. Sammen med dårligere tider vil det bidra til at inflasjonen blir enda lavere. Det åpner for at Norges Bank kan holde renten på et historisk lavt nivå over en lengre periode.

- Vi kan ha renter på disse nivåene godt inn i 2010, sier Bruce.

Wilhelmsen i First Securities tror Norges Bank trolig vil starte på returen mot et nøytralt rentenivå allerede i i begynnelsen av 2010. Et nøytralt nivå vil ifølge seniorøkonomen være på rundt fem prosent.




Les hele saken: Gladmelding til gjeldsslavene

Han tror Norges Bank har lært av forrige periode med lav rente i 2003 og 2004. Den gangen ble renten satt ytterligere ned til tross for det Wilhelmsen mener var klare tegn på at konjunkturen var på vei opp igjen. Bakgrunnen var at inflasjonen fortsatte å falle. First-økonomen tror Norges Bank denne gang kan komme til å heve renten raskere, selv om inflasjonen ikke tar seg opp igjen mot styringsmålet på 2,5 prosent.

- Hvis det er slik at de kraftige rentekuttene gir seg til uttrykk i en stabilisering av boligmarkedet, som vi ser tegn til nå, og at rentekuttene også gir en effekt på varekonsumet i form av en stabilisering eller en liten oppgang, er det ikke utenkelig at renten blir satt opp litt tidligere enn det markedet priser inn nå, sier Wilhelmsen.

Det kan bety at Norges Bank begynner å trekke tilbake stimulansen mot slutten av året eller i begynnelsen av neste år, mener seniorøkonomen.

- De trenger ikke å ta livet av oppturen, men redusere stimulansen ved å øke renten gradvis opp mot fem prosent, sier Wilhelmsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.