Både Bulgaria og Makedonia har et prisnivå som ligger under halvparten av gjennomsnittlig prisnivå i EU-landene (EU27).

Det viser den nye kjøpekraftsundersøkelsen fra Europakommisjonens statistikkkontor, Eurostat, som Statistisk sentralbyrå offentliggjorde i dag.

Undersøkelsen viser at Norge, som troner toppen av prisnivå-listen også i år, ligger 59% over EU27.

Våre naboland, Danmark og Sverige ligger henholdsvis 28 og 42 prosent over EU27.

Sterk valuta forklarer
Det var i 2012 bare Sveits som var i nærheten av å holde samme prisnivå som Norge.

SSB skriver på sine nettsider at de to landenes sterke valuta også gjør sitt til at landenes prisnivå skiller seg fra resten av Europa.

Den sterke valutaen øker også prisnivået sett fra Norge. SSB understreker i artikkelen tilknyttet 2012-talene at land med høyt prisnivå ofte også har et høyt inntektsnivå, og at prisnivå isolert sett derfor ikke sier noen ting om materiell levestandard.

Kostnadsnivå skaper forskjeller
Seniorøkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland, forteller hva som skaper de store forskjellene i prisnivået, og hva som gjør at vi her hjemme er nødt til å nøye oss med generelt høye priser.

- Grunnen er først og fremst at kostnadsnivået er så høyt her i Norge. Det speiler det at vi også har et veldig høyt lønnsnivå her til lands. Det føles ikke like ille for oss at prisnivået er høyt som for turistene som kommer hit, forteller Haugland.

Tallene fra Eurostat viser at Makedonia var det billigste landet i 2012.

- De har lavere inntektene rett og slett. Lavinntektsland har lavere prisnivå, sier Haugland.

For de som vil få litt ekstra ut av feriepengene, kan det være en fordel å se på oversikten over landene med lavest prisnivå.

-Du får masse igjen for pengene hvis du reiser til Makedonia, bekrefter seniorøkonomen.

Hit bør du dra
Prisnivået varierer etter hva slags konsumgrupper det er snakk om.

Er du ute etter den billigste spriten eller andre alkoholholdige varer, kan det være lurt å velge Albania som feriemål.

Shoppingguruene bør merke seg at Tyrkia er blant det landene i Europa med lavest prisnivå på klær.

For de gastronomisk interesserte, eller kanskje bare normalt matglade, kan det være nyttig å vite at Polen er blant landene med lavest prisnivå på mat.Her er de billigste landene:

Les også:
De tøffeste kameraene til ferien
Glohete norske bankkort i utlandet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.