Fersk statistikk over omsatte fritidseiendommer i Norge viser at Geilo er Norges dyreste sted å kjøpe hytte, mens Ål - 25 minutters kjøring unna - er blant Norges billigste.

Les også:
Hytteprisene stiger
Minutter skiller Norges dyreste og billigste hytter

Eiendomsmegler Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 selger hytter i både Ål og Geilo. For tiden selger han blant annet en hytte med prisforlangende 3,7 millioner kroner fire kilometer vest for Geilo. En standardmessig lignende hytte ligger ute for salg i Ål for 2,2 millioner kroner.

Haatuft er ikke i tvil om hvor man får mest hytte for pengene.

- Det er tomteprisen som forklarer prisforskjellen. Vinduer og materialer koster det samme i Ål som på Geilo, mens tomteprisene er styrt av tilbud og etterspørsel, påpeker han.

Én kinarestaurant
At etterspørselen er langt høyere på Geilo - er lett å forklare.

 

- Det er absolutt ikke noe gærnt med Ål. Skianlegget er en liten bortgjemt pærle, det er ikke for ingenting at det er her skilandslaget trener. Forskjellen er infrastrukturen rundt - hva annet som finnes på Ål. I dag har de et hotell og en kinarestaurant, påpeker Haatuft.

At Geilo har en helt annen status som vinterdestinasjon skyldes også delvis at de har markedsført seg bedre. Ål har ikke vært flinke nok til å fortelle omverdenen om det som er bra, mener Haatuft.

Til himmels med gondolbane
Samtidig er det ikke å komme fra at Geilo slår Ål ned i slalåmstøvlene på en del områder. En viktig forskjell er ifølge Haatuft at man på Geilo har gangavstand fra toget til en god del av hyttene, mens du på Ål må opp i fjellsidene med taxi.

- Ål bør få frem løsning der sentrum og hytteområdene knyttes sammen. Det er foreslått å bygge gondolbane fra sentrum og opp til alpinanlegget. Hadde de fått til det, ville det forandret mye, mener Haatuft.

I dag omsettes det minimalt med hytter i Ål sammenlignet med andre vinterdestinasjoner i Norge. Men det kan det bli en forandring på. Det er nemlig planlagt en større utbygging av mer enn hundre hytter i Øvre Ålåsen, på toppen av skianlegget.

- Dersom man er ute etter god avkastning på investering i hytte, burde Ål være et stalltips. Dersom gondolbanen blir vedtatt i kommunestyret, og det tror jeg er sannsynlig, vil prisene på hyttene i området stige kraftig, sier Haatuft.

Les også: Markedets dyreste fjellhytte solgt

Her kan du beregne hva hytten vil koste deg i året - eller kanskje du tjener på den?

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.