Boligprisene skal stige med formidable 33,4 prosent innen utgangen av 2015, ifølge SSBs ferske rapport om konjunkturtendensene for Norge og utlandet.

Slår prognosen til, vil en 50 kvadratmeter stor leilighet i hovedstaden koste drøye tre millioner kroner i 2015.

- Hvis egenkapitalkravet fortsatt står ved lag, så betyr det at man må stille med 460.000 i egenkapital på en slik leilighet i 2015, påpeker forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea og tilføyer:

- Flere banker har nå lansert tilleggskontoer til BSU’en slik at man får god avkastning på pengene som går til boligsp#229. Men du skal altså ha 12.000 kroner hver måned å se av hvis du starter på null i dag.

Høy inntekt
For å få de resterende 2.6 millioner kronene i lån til boligkjøpet, må man ha en inntekt på mellom 600.000 og 700.000 kroner i 2015, mener Warloe.

- Vi vil i et veldig godt case kunne strekke oss ned mot inntekt på 600.000, mens 700.000 er mer et «normaltilfelle» hvor man kanskje har et studielån i tillegg. Beregningen er gjort ut fra dagens rentenivå og at man skal tåle en renteøkning på 5 prosent, sier forbrukerøkonomen.

Inntektsvekst
Prognosene kan være nedslående lesning for de som idag står utenfor boligmarkedet. Warloe mener det er liten trøst å finne i at SSBs prognoser også forutsetter en saftig lønnsøkning.

- Hvis SSB sine prognoser om inntekt slår til, så vil snittlønnen til en person mellom 25 til 34 år ligge på 412.000 om tre år. 2,6 millioner i lån til svarer altså et lån på 6,3 ganger snittinntekt, noe som er langt over det bankene vanligvis gir i lån, minner hun om.

Stor differanse
Differansen på å eie og leie de neste tre årene på samme leilighet er cirka 640.000 kroner i favør det å eie, ifølge Warloe. Da er SSB sin vekstprognose lagt til grunn.

- Mange som står utenfor markedet håper vi snakker om en boligboble som snart skal sprekke, men det er altså ikke dét bildet SSB tegner. Å vente på en boligboble som kanskje ikke sprekker med det første kan derfor koste deg dyrt, gitt at du ellers er klar til å entre boligmarkedet. Men når det er sagt, ingen kan med sikkerhet si når og om vi får en kraftig justering i prisene, sier forbrukerøkonomen.

Les også:
- Tjener du under 700.000 kroner bør du flytte fra Oslo
<b>Fra 2015 er boligprisfesten slutt </b>
Boligprisene steg i august (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.