”Ifølge eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk steg boligprisene med 6,7 prosent fra desember 2009 til desember 2010. Reelt ligger boligprisene 1,3 prosent over toppen i juni 2007, korrigert for sesongmønster.”, skrev Norges Bank da de la frem sin rentebeslutning onsdag.

Men etter en henvendelse fra DN.no, innrømmer sentralbanken nå at de har oppgitt feil tall.

- Det viser seg at tallet vi publiserte var feil. Korrekt formulering skal være ”Reelt ligger boligprisene om lag 0,1 prosent under toppen i juni 2007, korrigert for sesongmønster.” Vi beklager feilen, sier Kari Anne Røisgård i Norges banks kommunikasjonsavdeling til DN.no.

La vekt på boligprisene
Regnefeilen ble presentert i pressemeldingen fra sentralbanken under tittelen "Hovedstyrets begrunnelse for rentebeslutningen". Dette er statistikkgrunnlaget som sentralbanken bruker som begrunnelse for om renten skal endres.

Selv om sentralbanken i utgangspunktet setter renten med tanke på en stabil vekst i konsumprisene over tid, har både sentralbanksjef Øystein Olsen og hans forgjenger Svein Gjedrem merket seg at boligprisene steg markert mot slutten av fjoråret.

Både under Olsen og under Gjedrem har boligprisutviklingen blitt trukket frem som argument for at renten ikke blir holdt for lav for lenge.

"Så langt har det lave rentenivået ikke ført til en vesentlig økning i husholdningenes låneopptak, men veksten i boligprisene og konsumet har tatt seg opp. Hensynet til å gardere mot risikoen for fremtidige finansielle ubalanser som kan forstyrre aktiviteten og inflasjonen et stykke fram i tid, taler for at renten ikke holdes lav for lenge. På den andre siden kan en sterk krone føre til at inflasjonen blir for lav", heter det i pressemeldingen i forbindelse med rentemøtet tidligere denne uken.

Les også: Spent på om boligprisene presser opp renten

Sesongmønster
Norges bank har beregnet tolvmånedersveksten fra desember 2009 til desember 2010 ved bruk av gjennomsnittlig boligpris for hele landet, ujustert for sesongmønster.

- Når vi beregner endring fra toppen i juni 2007, benytter vi oss av gjennomsnittlig boligpris for hele landet, justert for sesongmønster. For å få reelle boligpristall, deflaterer vi boligprisene med KPI, justert for sesongmønster, opplyser Røisgård.

Røisegård avviser at feilen har gått igjen ved tidligere rentebeslutninger.

- Dette var en engangsfeil, sier Røisgård.

Les også: - Sett opp renten så fort som mulig!

Venter Kina-krise om 5 år

- Den lave renten varer ikke evig (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.