Norske forbrukere ser ut til definitivt å ha lagt fjorårets uro bak seg.

I mars øker fobrukertillitsindeksen CCI for tredje måned på rad, og denne gangen er økningen markant: indeksen går fra 4,0 i forrige måned til 8,3, viser en undersøkelse som publiseres av Opinion Perduco på fredag.

Nærmer seg fjorårsnivået
Det betyr at indeksen begynner å nærme seg nivået den var på for et år siden. I mars 2011 lå indeksen på 10,2 poeng. Selv om forbrukertilliten også økte i februar, fra 2,3 til 4,0, var den langt under nivået fra februar 2011, 9,8 poeng.

Ifølge konsulent Henrik Høidahl i Opinion Perduco har nordmenn fått tilbake troen etter høstens gjeldskrise og finansuro.

Tror på arbeidsmarkedet
- Det er spesielt troen på arbeidsmarkedet og landets økonomi de neste 12 månedene som er styrket, områder som ble markant svekket høsten 2011. For første gang på seks måneder er det flere som tror at den økonomiske situasjon for Norge vil være bedre enn dårligere om 12 måneder, sier han i en pressemelding.

Denne delindeksen har økt med hele 19,3 poeng siden desember i fjor, heter det i meldingen. Når det gjelder arbeidsmarkedet, er troen på sitt sterkeste siden juli 2011, altså like før høstens uro begynte.

Gjennomsnittet for årets første kvartal viser også tydelig at nordmenns fremtidsutiskter har bedret seg i forhold til høsten. Gjennomsnittet for CCI-indeksen ligger på 4,9 poeng for de tre første månedene i 2012, hele 7,7 poeng høyere enn gjennomsnittet for det siste kvartalet i 2011, som var -2,8 poeng.

CCI er et gjennomsnitt av forbrukernes forventninger til egen og landets økonomi, arbeidsledigheten og deres muligheter til å spare de kommende 12 månedene.

Slik var forbrukertilliten i februar: Mest optimistiske forbrukere på fem måneder

Les mer:

Nå er industrien like optimistisk som før krakket

DNB venter lengst med rentekutt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.