Rapporten Econ Nye Boliger kommer annenhver måned, og gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter på Østlandet og Vestlandet.

Østlandet
I løpet av de siste to månedene har Econ registrert salg av 1043 nye boliger på Østlandet. Dette er omtrent like mange som i forrige tomånedersperiode, men åtte prosent lavere enn i samme periode i fjor. Over tid har salgsutviklingen vært svakt negativ. Nedgangen er klarest i Oslo, viser rapporten Econ Nye Boliger, som ble lagt frem i dag.

I fjor sommer lå salgstakten på over 1400 boliger på Østlandet, og samlet salgsnedgang siden da er på over 25 prosent. Før finanskrisen lå salget på over 1600 boliger på Østlandet, men salget stanset nærmest helt opp i løpet av 2008, før takten tok seg opp igjen til dagens nivå i løpet av 2010.

Salget på Østlandet utgjør nå 22 prosent av boligene som har vært til salgs i perioden. Dette er ett prosentpoeng høyere enn i forrige tomånedersperiode, men to prosentpoeng lavere enn i samme periode i fjor.

Nyboligsalget var i siste tomånedersperiode høyest i Asker og Bærum med 31 prosent, og lavest i Vestfold og Østfold med kun 16 prosent.

I april var det 3.716 usolgte boliger i statistikken. Ved forrige publisering i februar var 3.741 boliger usolgt. Forskjellen framkommer ved at 1043 boliger har blitt solgt og 1018 nye boliger har kommet til mellom disse to tellingene. Mens 19 prosent av de usolgte boligene fra februar nå er solgt, er hele 34 prosent av de nye salgskandidatene solgt.

Antallet usolgte boliger er størst i Nedre Romerike. Der var det 538 boliger til salgs. Målt i prosent er andelen usolgte størst i Hedmark med 45 prosent.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for alle boligene i Econs database er 44.700 kroner. Det er 1,4 prosent høyere enn i forrige tomånedersperiode og hele 9,0 prosent høyere enn i samme periode i fjor. De høyeste nyboligprisene finner man i Oslo Vest/Sentrum med et gjennomsnitt på 66.900 kroner per kvm. Hedmark ligger lavest med 30.700 kroner per kvm.

Det er spesielt i Oslo vest/sentrum og Øvre Romerike at nyboligene selges fort unna. De solgte boligene hadde ligget ute for salg i henholdsvis 167 og 156 dager. I motsatt ende befinner Østfold og Vestfold seg, hvor tilsvarende tall er henholdsvis 386 og 346 dager for å få solgt.

Selvaag Bolig er den utbyggeren som har flest boliger i Econs database. DNB Eiendom har flest boliger av prosjektmeglerne.

Vestlandet
I løpet av siste tomånedersperiode har Econ registrert salg av 527 nye boliger i Hordaland og Rogaland. Dette er en nedgang på tre prosent sammenliknet med forrige tomånedersperiode, og ett prosent sammenliknet med samme periode i fjor. Nyboligsalget har siden høsten 2012 vist en negativ trend med fallende salgstakt.

Sammenlignet

Salget i siste tomånedersperiode utgjør 20 prosent av boligene som har vært til salgs i perioden. Dette er ett prosentpoeng lavere enn i forrige tomånedersperiode og hele seks prosentpoeng lavere enn i samme periode i fjor. Salgstakten var høyest i Sandnes med 26 prosent. Lavest salgstakt var det i Stavanger med 16 prosent.

Medio april var det 2.089 usolgte boliger på Vestlandet. Ved forrige publisering i feburar var 2.005 boliger usolgte. Forskjellen framkommer ved at 527 boliger har blitt solgt og 611 nye boliger har kommet til mellom disse to tellingene.

Mens 18 prosent av de usolgte boligene i februar nå er solgt, er 28 prosent av de nye salgskandidatene allerede solgt. Det er spesielt i Sandnes at markedet er selektivt. Der har de usolgte boligene ligget over 80 dager lenger ute på markedet enn de som ble solgt siste tomånedersperiode.

I prosent av antall boliger i prosjektene, er andelen solgte høyest i Sandnes med 74 prosent. Andelen solgte var lavest i Bergen Sør og Hordaland utenom Bergen med 64 prosent.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for alle boligene i Econs database for Vestlandet er nå 41.800 kroner. Det er det samme som gjennomsnittsprisen i februar i år, men 5,5 prosent høyere enn samme periode i fjor. På Østlandet var tilsvarende pris 44.700 kroner. På Vestlandet var kvadratmeterprisen høyest i Stavanger med 53.800 kroner. Hordaland utenom Bergen lå lavest med 32.600 kroner per kvadratmeter.

Kruse Smith Eiendom AS er den utbyggeren som har flest boliger i Econs database for Vestlandet. Eiendomsmegler1 har flest boliger av prosjektmeglerne.

Les også på DN.no:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Stiv pris for Frogner-luksus: Her må du betale nesten 100.000 kr. kvadratmeteren!

Finanstilsynet: Arbeidsinnvandringen kan utløse boligkrakket