Satsene i toppskatten endres ikke, og innslagspunktene holdes reelt sett på samme nivå som idag. Det samme gjelder minstefradraget og personfradraget.

Departementet arbeider med en bred evaluering av skattereformen fra 2006, som vil bli lagt fram for Stortinget senere.

Innslagspunktene i formuesskatten og arveavgiften holdes nominelt uendret.

- Overraskende
- Vi legger merke til at fribeløpet for formueskatt ikke er økt, sier skatteekspert Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen.

Dette fribeløpet ble kraftig økt i 2010, men det kommer altså ingen oppjustering i 2011.

- Det er litt overraskende når vi vet at såpass mange som kommer til å få økt formue i 2010 grunnet økt ligningsverdi på boliger. Dette vil de trekke med seg inn i 2011, sier Nilsen.

Heller ikke fribeløpet for arveavgift økes.

Høyere skatt for god pensjon

- No news is good news. Regjeringen har gitt oss et statsbudsjett uten nevneverdige endringer på skattesiden. Det er godt i seg selv fordi stabilitet gir tillit til skattepolitikken, sier daglig leder Agnes Bergo i den uavhengige rådgivertjenesten Pengedoktoren.

Hun påpeker at den eneste endringen er økt skatt på pensjoner over 281.000 kroner, noe som var varslet i revidert statsbudsjett i mai.

Endringne blir altså størst på pensjon. Og regjeringen foreslår i budsjettet for 2011 endringer i skattereglene for pensjonsinntekt for å tilpasse disse til pensjonsreformen som iverksettes fra 1. januar 2011.

Forslaget gir en lettelse i gjennomsnitt for AFP- og alderspensjonister med under 350.000 kroner i bruttoinntekt. Pensjonister med høyere inntekt, må betale mer skatt.

Les saken: Ikke så ille som fryktet for pensjonistene

Rundt 60 prosent av AFP- og alderspensjonistene får redusert skatt. Ti prosent får uendret skatt, mens 30 prosent får økt skatt.

Gjennomsnittsinntekten blant dem som får skatteskjerpelser er 403.900 kroner, og inntekten er høyere jo større skjerpelsen er.

Blant de 43.000 pensjonistene - syv prosent - som får en skatteskjerpelse på over 10.000 kroner, er gjennomsnittsinntekten om lag 604.000 kroner.

Skatt på næringseiendom
Regjeringen foreslår å gi kommunene anledning til å skattlegge all næringseiendom som ikke er eksplisitt unntatt i eiendomsskatteloven, uten å måtte skrive ut eiendomsskatt i hele kommunen.

Regjeringen foreslår også å åpne for at skatteoppgjøret for personlige skattytere kan sendes ut i flere puljer enn de to man har idag.

- Men dette vil ikke ha noe å si for selve skatten, påpeker Nilsen.

Avgiften på snus og skrå økes med ti prosent reelt, og avgiften på andre tobakkvarer økes med fem prosent reelt, mens avgiftene på alkohol økes med fem prosent reelt.

Gevinst ved realisasjon av eierandeler i borettslag og boligaksjeselskaper unntas fra de inntektene som er gjort skattefrie under fritaksmetoden.

Tøffere studiestart
Studiestøtten blir kun indeksregulert, slik at studentene får 178 kroner mer å rutte med i måneden. Det gis altså ingen reell endring i studiestøtten. I stedet blir studielånet blir jevnfordelt ti måneder, mens det til nå har vært gitt større støtte ved semesterstart

- Dette er et håpløst forslag. Studentene er avhengige av større utbetalinger i begynnelsen av semestrene for å kunne betale blant annet pensumlitteratur, depositum til husleie og andre ekstraordinære utgifter ved studiestart, sier Anne Karine Nymoen, leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), i en pressemelding.

Regjeringen foreslår å innføre en flat merverdiavgift på 25 prosent på elektroniske tjenester som kjøpes av nordmenn fra utenlandske tilbydere. Det betyr blant annet at alle apps i App-store blir dyrere.

Les: App-store og Spotify blir dyrere

Endringene i bilavgiftene blir små.

Les: Små endringer i bilavgiftene

Saken oppdateres(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.