Boligen er den perfekte pensjonssp#229en, mener sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen.

Les hvorfor i hovedsaken: Derfor er boligen den perfekte pensjonssp#229en

Dette gjelder bare hvis du har tenkt å bli boende i samme bolig livet ut, og hvis du sikrer deg handlingsrom mens du ennå har betjeningsevne, advarer imidlertid spareøkonom Endre Jo Reite i Sparebank 1.

- Vi møter nå de første eldre i en generasjon som ikke har nedbetalt all gjeld før pensjonsalder. Mange av dem blir overrasket over at det ikke er like lett å leve av boligen som sparegris som de trodde, sier Reite til DN.no.

Overraskes
Nordmenn har 8000 milliarder i formue, men er totalt avhengig av formue i bolig, påpeker spareøkonomen.

Reite kan fortelle at flere har overvurdert hvor mye de kan ta ut av boligen når de idag møter pensjonsalder. Lånebetjeningsevnen faller dramatisk ved pensjonsalder, understreker han.

- Disse pensjonistene overraskes av at de ikke nødvendigvis får frigjort mer enn 40 til 50 prosent av boligformuen. De har trodd de kan låne basert på kun sikkerhet, men det er klart at betjeningsevnen begrenser veldig mye, sier Reite.

- Bankene krever enten at du skal ha betjeningsevne for å få låne opp på boligen. Noen tilbyr også livsløpslån, men da normalt på ned mot 30 til 50 prosent av boligverdi. Dette gjør at en stor del av boligformuen din derfor kan bli låst inne hvis du ikke tar grep for å frigjøre den før livet som pensjonist begynner og inntekten reduseres, opplyser han.

Drømmeboligen glipper
Konsekvensen er for mange er at de ikke nødvendigvis kan bytte til boligen de drømmer om, rett og slett fordi de har en del gjeld når de pensjonerer seg.

- Mange ser for seg å bytte fra større enebolig til en mindre leilighet når de blir eldre. Slik planlegger de å frigjøre kapital til å leve. Når vi ser på hva som faktisk skjer ved boligbytte for seniorer så ender de fleste med et boligbytte til en leilighet i samme prisklasse som boligen de flytter fra. De frigjør derfor heller ikke boligkapital ved boligbytte, sier Reite.

- Summen av lavere nedbetalingstakt på lån, forpliktelser for barn og høye krav til standard ved boligbytte som senior vil nok gjøre at mange ender med å ha mindre tilgjengelig formue enn de hadde regnet med, oppsummerer han, før han kommer med noen råd til fremtidens «boligpensjonister»

Spareøkonomens råd:

  • Det viktigste er å begynne planlegging tidlig.
  • Bruk av boligformue til etableringshjelp for barn og som sikkerhet for lån til andre formål er både lønnsomt og hyggelig. Det viktigste er å finne løsninger som balanserer dagens sp#229 og boligformueoppbygging mot fremtidige ønsker og drømmer.
  • Tar du på deg forpliktelser for å hjelpe barn/barnebarn inn i boligmarkedet, må du være trygg på at forpliktelsene ikke binder opp økonomien .
  • Kombinasjon av nedbetaling av lån og annen sp#229 må være så høy at du har råd til å bytte bolig også når inntektsnivå faller ved pensjonsalder.
  • Har du mye kapital låst i egen bolig, så skaff deg oversikt over hva du kan få låne opp og frigjøre dersom inntekten din skulle reduseres.
  • Frigjør eventuelt kapital gjennom å etablere rammelån eller ta opp lån før inntekten din reduseres. Husk at med lav inntekt er det ikke nødvendigvis like enkelt å gjøre uttak av boligformuen som det var å gjøre innbetalinger.
  • Planlegger du å frigjøre boligformue ved å flytte til rimeligere bolig bør du tenke over om du faktisk er villig til å velge mindre størrelse, mindre sentral bolig og eventuelt lavere standard. Ellers vil trolig boligformuen bare flyttes og ikke frigjøres.
  • Husk at bruk av boligen for å finansiere bil og annet er også med på å redusere fremtidig handlingsrom.
  • Formuesoppbygging for de eldre som har eid bolig i pressområder har vært mye større, og dette gir dem valgfrihet. I andre områder avhenger mulighet til å bytte bolig av annen sp#229.

Les mer om pensjon på DN.no:
Vil ha pensjonssp#229 for voksne etter BSU-modell
NHO-sjefen vil ikke forhandle om pensjon
LO: Uaktuelt med offentlig pensjon i privat sektor
Aksjer ga god pensjon
Den nye pensjonsreformen gjør de rike rikere
Pensjonssmellen kommer neste år
Nye pensjonister har like mye å rutte med som da de jobbet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.