- Spania-interessen har gått rett i taket, landet har virkelig fått en renessanse, sier Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.

23 prosent flere enn på samme tid i fjor har nå konkrete planer om å kjøpe feriebolig i utlandet, viser en ny undersøkelse som Prognosesenteret har utført.

Og Spania alene utgjør en stor del av veksten.

 

For et år siden sa 27 prosent at de ville kjøpe feriested i Spania, nå oppgir 40 prosent det samme.

- Det er første gang vi har fått et så stort utslag i disse undersøkelsene, som vi har kjørt siden 2005. Så her har det skjedd noe, sier Øye.

- Mange tror de kan gjøre kupp
Økningen kommer samtidig som store deler av det spanske boligmarkedet ligger helt nede etter en massiv overutbygging, fulgt av finanskrise og gjeldskrise.

Spania har en arbeidsledighet på 20 prosent, sliter med høy statsgjeld og boligprisene har i mange tilfeller rast 50 til 70 prosent. Og mange av boligene er i praksis uselgelige.

Les også: - Veldig vonde og vanskelige år

Øye tror kombinasjonen av en overraskende god norsk økonomi kombinert med et ekstremt prisfall mange steder i Spania er hovedårsakene til Spanske-feberen som kommer til uttrykk i undersøkelsen.

- Mange tror nok at det er billig over alt og mulig å gjøre kupp. Vi får tro at ikke nordmenn tror det er billig over alt, og at alt som er billig er bra. Mye står ledig, og mange prosjekter blir ikke ferdige i uoverskuelig fremtid, påpeker Øye.

Ole-Frimann Grødtvedt som er ansvarlig megler for Norsk Megler i Costa Blanca-regionen mener mange norske som prøver å selge seg ut av dette markedet, men sitter fastlåst, har urealistiske prisforventninger.

Les hele saken: <b>- Mange fortvilede og forbannede nordmenn</b>

Her planlegger folk å kjøpe utenlandsk feriebolig:

Mai 2009 i parentes. Kilde: Prognosesenteret

- Ikke lurt på kort sikt
Han tror at eiendomsprisene kan komme opp igjen etter hvert, for det vil ta tid å komme i gang med boligbygging igjen når konjunkturene snur.

- Så har du en viss horisont, er ikke nødvendigvis kjøp av bolig i Spania det dummeste. Men har du kort horisont, er det ikke sikkert at det er det lureste. Men de fleste som kjøper feriebolig har en viss horisont på det, og ser du tre til fem år frem i tid forventer man også at spansk økonomi har kommet seg gjennom nedturen, sier Øye.

De som planlegger å kjøpe feriebolig i Spania innen to år har Costa Blanca som favorittregion. Deretter følger Kanariøyene og Costa del Sol.

Nå eier rundt 91.000 norske husstander fritidsbolig i utlandet, 24 prosent av disse har et krypinn i Spania, ifølge Øye.

Les også:
<b>- Mange fortvilede og forbannede nordmenn</b>
Sug etter feriebolig i utlandet

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.