- Jeg skjønner godt at mange nordmenn som ikke får solgt boligen sin er fortvilet og forbannet, sier Ole-Frimann Grøtvedt i Norsk Megling, som har formidlet ferieboliger på Costa Blanca til nordmenn i en årrekke.

Samtidig viser en ny undersøkelse at Spania er det stedet flest planlegger å kjøpe feriebolig, og meglere forteller om stor pågang fra norske kjøpere.

- Spania-interessen har gått rett i taket, sier Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.

Les hele saken: Spania-boom for solhungrige nordmenn

- Det er mange nordmenn som gjerne vil kjøpe toppeiendommer fra andre nasjonaliteter med realistiske priser i dagens marked, sier Grøtvedt.

- Nordmenn tror de kan styre markedet
Totalt overskjøtes det nå 850 eiendommer i måneden bare i Valencia-regionen der Costa Blanca ligger, og mange av dem er til nordmenn, ifølge Grøtvedt.

- Men det er ikke noe salg av norskeide boliger verken til nordmenn eller andre, sier megleren.

Mange engelskmenn med hjemlengsel eller økonomiske problemer selger nå ferieboligene sine i Spania uten pund-tap, tross prisraset i det spanske eiendomsmarkedet. Årsaken er at kursen på pundet har endret seg drastisk i forhold til euro etter at mange av dem kjøpte.

Han mener nordmennene som sliter med å selge Spania-boligene sine har urealistiske prisforventninger i et marked der verdien i mange tilfeller er ned 50-70 prosent.

- Nordmenns problem er at de tror de kan styre markedet og blir sure når det ikke går, sier Grøtvedt.

- Lav euro og lave renter utløser lånelysten
«Se vende»-skiltene henger på eiendommer over alt i disse traktene.

- Og det vil ta en del år før markedet er i balanse, mener Trond G. Michelsen, som er banksjef i filialen til Caixa Catalunya i Alfaz del Pí på Costa Blanca i Spania.  

- Likevel har det tatt seg opp nå, og det er lenge siden vi har hatt så stor pågang fra folk som er så interessert i lån til eiendomskjøp her, som nå, sier Michelsen.

40 prosent av kundene i hans filial er nordiske.

- Når euroen kommer under åtte kroner som nå, merker vi betydelig økning i interessen, sier Michelsen.

- Fortsatt prisfall
- Våre klienter som kjøper i Spania er glade for at de har kunnet skaffe seg en bolig i solen til en pris de aldri hadde drømt om, og de fleste har fått mye mer for sine penger enn de noensinne hadde håpet på, sier Grøtvedt.

Om deres bolig synker litt i verdi for så å gå opp igjen er ikke noe som bekymrer, mener Grøtvedt.

- Alle har langsiktig perspektiv, 5-10 år eller mer, og regner ikke avkastning på sin bolig og helt sikkert ikke dersom det er pensjonisttilværelsen det dreier seg om. Livskvalitet og gode boforhold er det som teller, mener Grøtvedt.

Ifølge Grøtvedt vil de minst attraktive boligene trolig fortsatt falle i pris, og er i praksis uselgelige.

- Men de beste objektene faller ikke mer i pris nå. Folk gir jo ikke bort eiendommene, heller. Vi skulle tvert imot gjerne hatt flere toppobjekter å tilby, sier Grøtvedt.

Les også: Spania-boom for solhungrige nordmenn

Sug etter feriebolig i utlandet


<b>- Unngå Spania-fellene</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.