Tirsdag kveld kvalifiserte Island seg til finalen i årets Melodi Grand Prix.

Johanna Gudrun Jonsdottirs låt "Is It True" gikk tydeligvis rett hjem blant europeerne i den første av de to semifinalene.

Den svale, islandske skjønnheten hevder selv at sangen handler om det ballader flest gjør.

- Det er en trist kjærlighetssang, sa Johanna til DN.no før semifinalen.

Men er det egentlig bare det? Hvis noe land, noe år, skulle velge for første gang å fremføre en låt om finansiell hjertesorg,måtte det være Island anno 2009.

Nå fremholder riktignok Johanna overfor DN.no at hun har kan bevise at sangen ikke handler om finanskrisen.

Men før hun får fremføre sitt motbevis; tillat oss å sette i perspektiv hva Jonsdottir faktisk synger i sin hjerteknusende, vakre ballade:

(Artikkelen fortsetter under artikkelen)

So tell me ’bout the rumors

Are they only rumors?

Are they only lies?

27. februar 2008 intervjuer DN børsdirektør Thordur Fridjonsson.

Ryktene hadde gått lenge om at Island når som helst kunne synke i havet, rent økonomisk. Men fortsatt var det om å gjøre å tilbakevise alt sammen som løse, totalt ufunderte rykter.

- Vi er kanskje det mest misforståtte landet i verden akkurat nå. Det har ikke vært noen store nedskrivinger i våre banker slik vi har sett hos andre internasjonalt. Fundamentet er sterkt, sa børsdirektøren - da hadde allerede børsen rast 55 prosent.

Men at den islandske drømmen var i ferd med å utvikle seg til et sant mareritt, skulle etter hvert vise seg å være alt annet enn løse rykter.

Advarslene mot Island hagler.

For mange islendinger kom den følgende kollapsen likevel som en overraskelse.

Falling out of a perfect dream

Coming out of the blue

- Det islandske folk har sovet. Alle har skyld, alle har lukket øynene og tatt del i dette, sa Ragnhildur Stefansdottir til D2.no, 20. oktober ifjor.

Is it true? (Is it true?)

Is it over?

Festen var kanskje over. Men 22. oktober 2008 var bakrusen så vidt begynt: - Dette er bare begynnelsen

Den islandske staten sto i fare for å gå konkurs etter kollapsen i landets banksektor, og måtte innlede samtaler med Det internasjonale pengefondet IMF om et lån på seks milliarder dollar.

Men 5. januar 2009 kunne man vel slå fast svaret på Johanna Gudrun Jonsdottirs spørsmål i sangen:

Did I throw it away?

Jepp: Børsen på Island nullstilles

Og dermed kommer den naturlige fortsettelsen: Starter jakten på syndebukkene

Was it you? (Was it you?)

Krever Haardes avgang

Islands sentralbanksjef nekter å gå av

Noen hadde gjort og fortalt ting som viste seg å være alt annet enn sant.

If one of us is lying

There’s no use in trying

Og det var så sant som det det synges i sangen. Og dermed gikk det som det måtte gå:

Islands statsminister går av

- Unnskyld Island

(Is it real? Did I dream it?)

Will I wake from this pain?

Spør stakkars Johanna Jonsdottir. Med fare for å virke litt vel blærete. Det ligger kanskje et håp i utnevnelsen av den nye sentralbanksjefen på Sagaøyen:

Nordmann skal redde Island

Motbeviset
Overbevist? Eller synes du dette ble for tynt?

Vel, ifølge Jonsdottir er det flere enn bare DN.no som har dristet seg til å tolke teksten som noe mer enn enn vanlig kjærlighetssang.

- Flere har sett en historie i teksten som de relaterer til mange ting. Den har vært knyttet til krigen mellom Israel og Palestina, familiekriser og selvfølgelig finanskrisen på Island, sier hun, før hun bringer på banen sitt avgjørende bevis mot det siste.

- Teksten ble skrevet for fem-seks år siden... Så vi håper dere nordmenn stemmer på oss fordi sangen er pen, og ikke i sympati med økonomien som kollapset, sier Johanna Gudrun Jonsdottir.

Hvordan tolker du sangen? Diskutér under!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.