Da Svein Holmefjord møtte Silje Lien for fem år siden, hadde hun nettopp kjøpt en toromsleilighet i Bergen. Han eide en enebolig i Eikelandsosen et stykke utenfor byen.

- Først bodde vi to år i hennes leilighet og leide delvis ut mitt hus. Men da Silje ble gravid, bestemte vi oss for å selge leiligheten og flytte inn i eneboligen min. Og siden vi hadde hørt noen historier om kjente som hadde gått i fella økonomisk etter samlivsbrudd, bestemte vi oss for at vi skulle skrive en samboerkontrakt, forteller Svein Holmefjord.

Siden Silje hadde kjøpt billig i 2007, tjente hun gode penger på leilighetssalget. De pengene bestemte de seg for å bruke på å oppgradere Sveins hus i Eikelandsosen.

- Jeg forstår jo at Silje ville sikre pengene sine, og vi ville gjøre det på en ryddigst mulig måte - derfor kontaktet vi en advokat som rådet oss til å skrive en samboerkontrakt, sier 28-åringen.

3 av 10 vet ikke
Men så fornuftige er det ikke mange samboere som er, viser en ny undersøkelse som Ipsos MMI har gjennomført for DNB:

4 av 5 har ikke skrevet samboeravtale. Og 3 av 10 vet ikke hvordan verdiene deres vil bli delt juridisk sett ved et samlivsbrudd.

- Jo yngre man er, jo mer uvitende er man. Jeg tror tallet er enda høyere. Det er nok mange som tror de vet hvordan verdiene deles, men når det kommer til stykket har de tatt feil, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til DN.no.

Hun råder alle til å sette seg inn i reglene så tidlig som mulig.

- Det er for sent å rydde opp etter at samlivsbruddet er et faktum. Man skilles gjerne ikke som venner. Det å dele verdiene dere har opparbeidet på en rettferdig måte, kan bli en utfordring, sier hun.

Et samlivsbrudd er nemlig ikke bare en følelsesmessig påkjenning, men kan også få store økonomiske konsekvenser:

- Når et forhold tar slutt er det for sent å angre på at du jobbet deltid, pusset opp hans/hennes hytte eller brukte opp arven på familieferien. Skriv de riktige avtalene i begynnelsen av et forhold, råder Silje Sandmæl.

Droppet smådetaljene
Det er stor forskjell på om du er samboer eller gift. Som samboer er det mitt og ditt som gjelder. Som gift er alt felles bortsett fra det du tok med deg inn i ekteskapet, samt arv og gaver fra andre enn ektefellen som du mottar i ekteskapet.

Svein Holmefjord og Silje Lien droppet smådetaljene i sin samboerkontrakt:

- For oss var det viktigst å få med bilene, huset og kontantene vi hadde. Vi fikk en takst på huset mitt, tok hensyn til at Silje gikk ned i lønn etter flyttingen - og ble enige om at hun skulle eie en viss andel av boligen min. Vi syntes det var en veldig grei måte å gjøre det på. Det er veldig ryddig å ha det svart på hvitt på et papir, sier Svein Holmefjord.

Han er overrasket over at så få skriver samboerkontrakt.

- Vi har mange venner i noenlunde samme situasjon, men jeg kjenner nesten ingen som har en skriftlig kontrakt, sier han.

Nå planlegger Svein og Silje bryllup. Da bortfaller kontrakten.

- Men jeg anbefaler alle samboere å skrive kontrakt, for da har man sikret økonomien sin i tilfelle noe skulle skje, sier Svein Holmefjord.

 

Her er forbrukerøkonom Silje Sandmæls tips:

Slik får du en ryddig samboerøkonomi

  • Opprett en konto til fellesutgifter
  • Det viktigste grepet er å lage en samboerkontrakt. Jo før dere får den på plass, jo bedre.
  • Skriv testament. Uten felles barn (eller venter felles barn) har samboere ingen arverett. Med testament kan du testamentere bort alt hvis dere ikke har/venter barn. Har dere felles barn, har du kun en begrenset arverett på 4G (328.488 kroner pr. mai 2012).
  • Sørg for å ha livsforsikring. Utbetalingen holdes utenfor et arveoppgjør.

Dette bør med i en samboeravtale

  • Eierandel i bolig og fritidseiendom, verdigjenstander og arv. Nye ting som anskaffes, verdiutvikling for eiendom, påkostning osv. bør tas med.
  • Det er viktig å avklare hvem som er ansvarlig for hvor stor del av boliggjelden og annen gjeld.
  • Få på plass og klargjør sp#229 og forsikringer: Hvem eier hva, og hvem er ansvarlig for å opprettholde forsikringer? Hvem er ansvarlig for utgifter og gjeld?
  • Er du hjemmeværende eller jobber redusert, bør du sørge for å få kompensasjon. Dette er ting som bør inn i samboerkontrakten. Husk at du blir liggende etter når det gjelder pensjonsopptjening.
  • Sett opp klare regler for fremgangsmåten ved et skifte. Skal en av partene kunne sitte i uskiftet bo? Hvordan skal takst innhentes ved et salg?

Les også: Tvinges til å selge eneboligen etter skilsmisse

Nytt forslag kutter hardt i pensjonen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.