Med DNB som bjellesau økte en rekke norske banker i vår sine utlånsrenter med rundt 0,3 prosenpoeng, til tross for at Norges Bank ikke gjorde noe som helst med sin styringsrente. Bankene forklarte renteoppgangen med nye kapitalkrav fra myndighetene.

Forbrukerrådet har kalt renteøkningen urimelig, og denne månedenen inviterte Huseiernes Landsforbund (HL) alle sine medlemmer og alle landets boliglånskunder til å bli med i et massesøksmål mot Norges største banker fordi de mener renten ble satt opp på feil premisser.

Tjener godt
I mellomtiden har storbankene som har lagt frem resultater den siste uken, tjent godt på folks boliglån.

DNB: Slik forsvarer DNB-sjefen behov for renteøkning

- Det er boliglånskundene som har tjent på finanskrisen

Handelsbanken: Suksess med bankfilialer

Norges Banks utlånsundersøkelse, som legges frem idag, bekrefter at bankenes utlånsmarginer økte i andre kvartal. Økningen var til og med større enn bankene forventet ved utgangen av første kvartal.

- Norges Bank ønsker å bremse kredittveksten og de ønsker å få husholdningenes gjeld ned. Denne rapporten gjør den hverken mer eller mindre bekymret for disse størrelsene enn de var tidligere, sier makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets til DN.no.

Vil øke utlånsmarginen
Kredittanalytiker På Ringholm i Swedbank First Securitites sier til Dagens Næringsliv idag at bankene knapt noen gang har tatt seg så godt betalt for vanlige banktjenester som nå.

- Bankene kan ha en rettskaffen grunn til å øke fortjenesten fordi de må sette til side mer kapital og foreberede seg på et strengere regelverk, men nå har den blitt så god at det ikke er grunn til å holde igjen på kredittveksten, særlig til boliglån, sier Ringholm til DN.

Men utlånsundersøkelsen til Norges Bank kan tyde på at bankene har andre planer. For der oppgir bankene at utlånsmarginene ventes å øke videre i tredje kvartal.

- Utlånsmarginene går opp og bankene venter en videre økning, noe som også reflekterer at bankene venter en innføring av det motsykliske kapitalbufferet, som vi tror vil være på plass og aktivt fra og med neste sommer, sier Kjennerud.

Les også:
- Det er boliglånskundene som har tjent på finanskrisen

<b>Huseiere varsler massesøksmål mot norske banker</b>

Bankene vil bli mindre strenge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.