Det gjør i stedet stor skade, mener den tidligere statsministeren.

- Mange tror nytelsesholdninger er i samsvar med kapitalismens opprinnelige vesen, men det stemmer dårlig med historien. Den påfallende ukultur som noen bruker sin rikdom med, kan utvilsomt forsterke de spenningene som voksende forskjeller skaper, slår Willoch fast overfor Dagbladet.

Investor Ola Mæles bursdagsfeiring i St. Tropez tidligere i uken har fått mye oppmerksomhet i pressen. Willoch vil ikke blande seg i debatten mellom Stoltenberg og Mæle.

Les også: Vil ha duell med Jens
- Mæle bør være mer takknemlig

I stedet vil Høyre-mannen minne om den berømte sosiologen Max Weber:

- Han hevdet kapitalismens opprinnelsen ikke innebar et ønske om overveldende forbruk, men et ønske om å samle kapital slik at dette kan brukes til å skape nye verdien, sier Willoch til avisen. Han peker også på at konservativismen far, Adam Smith heller ikke var opptatt av overveldende forbruk.

Willoch mener rikdom forplikter og at man bør vise samfunnsansvar. Willoch har ingenting til overs for rikfolk som klager når folk reagerer når de betaler egen luksus av "egen lommebok".  

- Dette viser mangel på dannelse. Det er sånn at rikdom forplikter. Det hevdes at sløseriet kan skape en masse arbeidsplasser, men det er ingen reell unnskyldning, sier Willoch.

- På lengre sikt blir det mer nyttig arbeid av for eksempel en stiftelse til vitenskapens eller kulturens fremme enn nye palasser, lystyachter eller festing for millioner, avslutter den tidligere statsministeren.

Hva synes du? Har de rike i Norge tatt av? Diskutér saken i DNforum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.