Stort sett alle verdens oljeprodusenter begynner nå å merke at oljeprisen er mer enn halvert siden ifjor sommer. Mandag kveld suste prisen på nordsjøolje under 50 dollar fatet for første gang siden januar.

Norge har så langt sluppet relativt billig unna selv om oljesmellen nå treffer bredere også her.

Et av oljelandene som lider mest på grunn av lave oljepriser er Venezuela som risikerer å gå statsbankerott allerede neste år, men også Russland begynner å føle konsekvensene av den lave oljeprisen sammen med sanksjonene mot landet.

Neste stat som kan havne i krise på grunn av lave oljepriser er Dubai i De forente arabiske emirater, skriver The Telegraph (telegraph.co.uk).

Sjeikedømmet har økt gjelden sin kraftig det siste tiåret i et forsøk på spre økonomien på flere bransjer for å unngå å havne i samme situasjon som under finanskrisen i 2009 da Dubai sjokkerte markedet med store gjeldsproblemer og en økonomi på randen av sammenbrudd. Og til forskjell fra mange av de andre oljeprodusentene i Midt-østen så er Dubai ifølge avisen i utgangspunktet ikke avhengig av sin olje, men av de andre oljerike naboemiratene, først og fremst Abu Dhabi. Men også den økonomiske aktiviteten i oljeland som Saudi-Arabia, Qatar og Kuwait er svært viktig for Dubai.

-Ikke bærekraftig gjeld

Men nå som oljeprisen er under 50 dollar fatet igjen fremstår økonomien i Dubai som ekstremt sårbar, skriver The Telegraph.

Dubai har nå opparbeidet seg en nettogjeld på 93 milliarder dollar, tilsvarende 102 prosent av bruttonasjonalproduktet, noe flere eksperter bedømmer som ikke bærekraftig.

Det er ifølge avisen flere tegn på gryende økonomiske problemer i Dubai, blant annet falt aktiviteten i det viktige eiendomsmarkedet med 70 prosent i andre kvartal. Ifølge IMF vil Dubai få et underskudd på statsbudsjettet for første gang siden 2009, anslått til 2,3 prosent av bruttonasjonalproduktet.

Hvor oljeprisen vil gå videre og hvordan dette vil påvirke økonomien i verdens oljeland gjenstår å se, men noen eksperter mener nå at utsiktene til prisopgang i andre halvår, som «alle» trodde for kort tid siden, har forduftet.

 

Les også: Her vil folk våkne til bensinsjokk om én uke

 
Her kan du sove bort flyplassmarerittet  

S&P: Her vil boligprisene falle med opptil 20 prosent i år  

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.