Regjeringen legger opp til å bruke 139 milliarder kroner fra oljefondet i statsbudsjettet for neste år. Oljepengebruken økes dermed med 15 milliarder kroner fra årets budsjett.

Regjeringens nye forslag innebærer at bruken av oljeinntekter øker med 3,9 milliarder kroner fra det opprinnelige forslaget til Stoltenberg-regjeringen. Avstanden til fireprosentbanen, det vil si den forventede realavkastningen av fondet, anslås til nærmere 56 milliarder kroner. Målt i forhold til fondskapitalen anslås bruken av oljeinntekter til 2,9 prosent.

- Vårt budsjettforslag ivaretar generasjonsperspektivet. Vi sikrer også handlefrihet til å møte framtidige økonomiske tilbakeslag og sørger for at budsjettpolitikken er robust selv om avkastningen av fondet skulle bli lavere enn forventet. Vi legger vekt på at budsjettet for 2014 skal ivareta hensynet til virksomheter som kjemper hardt i en tøff internasjonal konkurranse, sier finansminister Siv Jensen i en pressemelding fredag.

Den økte bruken av oljeinntekter sammenlignet med årets budsjett tilsvarer 0,5 prosent av bnp for Fastlands-Norge. Dette er litt mer enn i forslaget fra regjeringen Stoltenberg, men er på linje med utviklingen for 2012 og 2013, slik tallene nå anslås, skriver regjeringen i pressemeldingen.

LES OGSÅ:

Arveavgiften fjernes helt - men det er et mén

Bedre BSU

Åtte milliarder i skattekutt

Endrer bilavgiftene

Kutter hardere boligskatt

Rentesmell i Statens pensjonskasse

Boliglån blir dyrere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.