Regjeringen har ingen umiddelbare planer om å legge ned forsøksordningen med snøscooter, trass i at Sivilombudsmannen mener den er ulovlig.

– Forsøksordningen har vært grundig utredet i departementene, og vår juridiske vurdering har vært at ordningen har hjemmel i forsøksloven, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) til NTB torsdag kveld.

Hun vil nå gå grundig igjennom uttalelsen fra sivilombudsmann Arne Fliflet.

– Vi vil holde Sivilombudsmannen godt orientert om hvordan saken behandles videre, sier Sundtoft – uten å forplikte seg til verken å opprettholde eller legge ned det omstridte snøscooterforsøket.

– For omfattende

Fliflet konkluderte torsdag med at regjeringens forsøk med å tillate fri ferdsel med snøscooter i 108 kommuner er altfor omfattende. I uttalelsen retter sivilombudsmannen krass kritikk mot regjeringen:

– Forsøksordningens omfang ligger utenfor de rettslige rammene som forsøksloven setter, er Fliflets konklusjon.

Han ber regjeringen gjøre en ny vurdering av omfanget, som i november i fjor ble utvidet fra 40 til 108 kommuner.

Tidligere har både den juridiske utredningsseksjonen ved Stortinget og jussprofessor Jan Fridtjof Bernt ved Universitetet i Bergen uttalt at forsøksordningen ikke var innenfor lovens rammer. Bernt mener i tillegg at den er grunnlovsstridig og undergraver Stortingets myndighet som lovgiver.

Ikke begrunnet

Sivilombudsmannen mener mye tyder på at regjeringen bruker forsøksordningen for å få gjennom en ønsket ny politikk og at mye «kan tyde på at det foreligger et ønske fra regjeringen om å gjøre den materielle endringen i motorferdselsloven permanent».

Men det går ikke, slår Fliflet fast:

– Jeg kan ikke se at departementet i tilstrekkelig grad har begrunnet hvorfor det var nødvendig å mer enn doble antall forsøksenheter til 108 kommuner. (...) En forsøksordning der alle som ønsker det kan delta, fremstår ikke som «forsvarlig og godt faglig underbygget», slik forsøksloven krever, lyder det i begrunnelsen.

Må stanses

Fliflets uttalelser setter regjeringen, som urettmessig har prøvd å ta seg til rette, uttrykkelig på plass, mener Venstres nestleder Ola Elvestuen.

– Med dette har regjeringen fått grei beskjed om ikke å ta seg til rette ut over det loven gir den anledning til, sier Elvestuen til NTB.

Sammen med energi- og miljøkomiteens første nestleder Terje Lien Aasland (Ap) har han fremmet et representantforslag der regjeringen blir bedt om å avslutte forsøksordningen og i stedet komme til Stortinget med et forslag om å endre motorferdselsloven.

– Vi forventer at Stortinget følger opp uttalelsen fra Sivilombudsmannen, sier de to til NTB.

– Saken er opplagt. Forsøket må stanses. Forsøksordningen er ikke laget for at regjeringen kan endre lover uten å gå veien om Stortinget, sier Elvestuen.

– Et samlet Storting har ikke noe annet valg enn å ta brevet til etterretning, sier Aasland.

Seier for DNT

Styreleder Berit Kjøll i Den Norske Turistforening (DNT) mener saken er en viktig seier for friluftslivet. Det var DNT, Friluftslivets fellesorganisasjon (Frifo) og Virke som klaget saken inn for Sivilombudsmannen.

– Nå forventer vi at regjeringen tar ombudsmannens uttalelse til etterretning og stopper forsøket, sier Kjøll.

Les også: Sivilombudsmannen nektes snøscooter-innsyn

 

Forsker mener snøscooterrapport misbrukes

Dyp mistillit til ministerens scooterprosess  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.