Aldri har det vært sendt ut så mange tilbud om studieplass som i år, viser tall som ble lagt frem av Samordna opptak (SO) i dag.

Tallene viser at av i alt cirka 115.000 søkere, er omtrent 93.500 kvalifiserte for opptak til minst ett studium. 79.400 kvalifiserte søkere har fått tilbud om studieplass gjennom SO. Det er sendt ut nærmere 4.900 flere tilbud i år enn i fjor, noe som tilsvarer en økning på 6,5 prosent.

Fra ifjor har antallet som får tilbud om opptak på førskolelærerutdanningen økt med 13,3 prosent. Antallet som får tilbud om opptak på de andre lærerutdanningene har økt med ni prosent fra 2011-2012.

Les mer
Jenteboom på NHH
Gambler på å få studieplass

- Klarer å velge med hjernen og hjertet
- Jeg er fornøyd med at ungdommen søker utdanninger samfunnet trenger. Det viser at de både klarer å velge med hjernen og hjertet sitt. Spesielt gledelig er det at lærerutdanningene og helse- og sosiafagutdanningene er stadig mer populære. I tillegg har fått vi en stor og etterlengtet økning for realfag og teknologiske fag, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen i en pressemelding.

I år er økningen størst for førskolelærerutdanningen og grunnskolelærerutdanning for trinn 1-7. Til lærerutdanningene samlet er det gitt studietilbud til 722 flere søkere enn i fjor. Dette er en økning på ni prosent.

- Det er gledelig at vi får stadig flere kvalifiserte søkere til lærerutdanningene. Det er tydelig at rekrutteringskampanjene som Kunnskapsdepartementet finansierer bidrar til denne økningen, sier Halvorsen.

Rekorder i alle retninger
Videre er det også gitt rekordmange tilbud om studieplass ved realfaglige og teknologiske studier. Til bachelorutdanningene i ingeniørfag, er det sendt ut 14 prosent flere tilbud om studieplass i år enn i fjor.

- I årene framover vil Norge trenge mange nye kompetente realfags- og teknologikandidater. Det er derfor gledelig at disse utdanningene opplever vekst i både søkning og opptak. Bachelorprogrammet i ingeniørfag hadde for eksempel 25 prosent flere søkere sammenliknet med i fjor og opptakstallet viser at svært mange av disse er kvalifiserte. Årets opptak bekrefter at regjeringens langsiktige arbeid med å styrke rekrutteringen til disse fagene gir resultater, sier kunnskapsministeren.

Mange kan regne med studieplass
Dersom man ikke er tilbudt plass noe sted ved hovedopptaket, er det fremdeles ledige studieplasser ved 417 ulike studier fordelt på 30 læresteder. Foreløpig står cirka 14.000 kvalifiserte søkere uten studieplass. Det er imidlertid ingen vesentlig økning i antallet søkere uten tilbud i år sammenliknet med i fjor.

Samordna opptak åpner Restetorget fredag 20. juli klokken 09.00.

Erf#229en fra tidligere år tilsier at mange av de kvalifiserte søkerne som i øyeblikket står uten studieplass kan regne med å få tilbud om plass.

- Jeg oppfordrer søkere til å være aktive på Restetorget. Der finnes det fortsatt mange spennende tilbud, avslutter kunnskapsministeren i pressemeldingen.

Les også:
- Vi lever fra hånd til munn
Bare tre spørsmål det er verd å stille
NTNU vil dempe «voldsomt sug»
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.